сряда, 4 ноември 2015 г.

Питка „Дизмана“



Това е питка /погача/ от турската кухня. Особено е разпространена сред турците преселници от Беломорска Тракия и Родопите. Мека като памук и често с пълнеж от сирене, извара или със задушено кълцано месо и зеленчуци. Популярна е под различни имена, като има разлика в продуктите и техните пропорции, но резултатът е един - много вкусно и засищащо тестено изделие. При нас в българската кухня, вариантът без пълнеж си го наричаме памук погача.
Аз си позволих леко да редактирам турският вариант на питката и да го „побългаря“, като продукти и начин на приготвяне.
Та ето каква вкусотия се получи. Питката я ометохме за отрицателно време. Тъй като я използвахме вместо хляб, не я правих с пълнеж.

Продукти: 250 мл топло прясно мляко, 200 мл топла вода, 125 мл растително масло /олио/, 850 г бяло брашно тип 500 /+50 г/, 20 г прясна /жива/ мая, 2 с.л. захар, 1 и ¾ ч.л. сол, добре напълнени, 1 яйце.
Заливка – 1 яйце, 4 с.л. кисело краве мляко, 50 мл. олио.

Олио за намазване на тавата

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в 50 мл топло прясно мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме на топло да набъбне. Брашното пресяваме 2 пъти, омесваме го със солта и 1 с.л. захар. Правим кладенче в него и добавяме топлото мляко,яйцето, вода, олио и набъбналата мая. Замесваме, меко, еластично тесто. Оставяме го в намазнен съд, покрито и на топло да удвои обемът си. Изваждаме го и го разделяме на 12 - 13 топки. Нареждаме ги в намазнена тава с диаметър 28 см.
1 яйце, киселото мляко и 50 мл олио разбиваме с телена бъркалка и заливаме отгоре нареденото тесто в тавата.
Печем във фурна на 180 градуса с вентилатор – НЕЗАГРЯТА. Първо на долен реотан докато се надигне хубаво тестото в тавата – отнема около 20 на минути. После включваме и горният и допичаме още около 25 мин. до придобиване на приятен кафеникав загар.



Добър апетит!

14 коментара:

  1. Прекрасна питка! Благодаря за информацията, беше ми интересно да я прочета!
    Поздравления, Пейч!

    ОтговорИзтриване
  2. В тестото слага ли се яйце или то е за заливката, иначе изглежда доста апетитно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да слага се. По едно яйце в тестото и заливката. Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотна питка!За първи път правих питка и стана уникална.Аз си позволих в заливката да добавя около 100 гр. сирене и не съжалих.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Правих питка "Дизмана" вече два пъти. Станаха разкошни и невероятно вкусни! Благодаря за споделената рецепта! Определено питката ще присъства на Коледната трапеза.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    Само веднъж ли втасва тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      За много години!
      Само веднъж, както е описано в рецептата.
      Може да използвате тава с по голям диаметър - 30 см, в която да сложите питката. След 15 мин от печенето покрийте отгоре с ал. фолио да не прегори. Успех!

      Изтриване
  6. За пръв път месих питка, следвах точно грамажите по рецептата и технологията за направата. Получи се невероятно вкусна питка.
    Благодаря, за рецептата!

    ОтговорИзтриване