четвъртък, 24 септември 2015 г.

Грис с шира


 

За любителите на гриса една много вкусна и приятна рецепта.
 
Продукти: 1 л и 200 мл прясно изцеден гроздов сок /шира/, 1 чаена чаша /200 мл/ фин пшеничен грис, ½ ч.ч. пресни орехови ядки /може да сложите и повече/, 50 г стафиди, 1 с.л. мед,  1 ванилия, 1 ч.л. канела.
По желание 30 г краве масло

Начин на приготвяне: Слагате на умерен огън да се вари ширата  / добре прецедена през тензух/ за около 10 мин. След това на тънка струя сипвате гриса. Бъркате докато се сгъсти – отнема около 6 – 10 мин. в зависимост от гриса. В края на варенето прибавете в крема натрошените орехови ядки, ванилията, канелата, меда, и попарените и оцедени стафиди. Снемете, разсипете в купички и оставете на хладно да изстине напълно. Маслото се слага накрая, след снемане от огъня и се бърка енергично да се разтвори в гриса. Сервирайте студен.
Можете да залеете студеният крем при поднасяне с карамел – разтопени бучки захар с малко краве масло до светло кафяво.

Добър апетит! 

2 коментара:

  1. Прекрасен десерт , много популярен в малко по - различен вариант в Гърция.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване