четвъртък, 10 септември 2015 г.

Сладко от сини боровинки


 
Продукти: 1 кг добре узрели сини боровинки, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина /лимонтузу/, 200 мл вода

Начин на приготвяне: Подбираме добре узрели плодчета боровинки. Почистваме и измиваме. Слагаме ги в дълбок мрежест гевгир /сито/, стоманен. Потапяме ги няколко пъти за около 20 сек. във вряща вода да поомекнат. Оставяме настрана да се оцедят.
Захарта с 200 мл вода /може да използвате от тази в която сте потапяли боровинките/ слагаме на силен огън и бъркаме докато се разтопи захарта. Прибавяме боровинките и намаляваме на умерен огън. Варим около 35-45 мин. , до желаната гъстота. Ако се появи пяна, внимателно я отстраняваме с решетъчна лъжица. Стараем се максимално рядко, с дървена лъжица да бъркаме сладкото. Накрая слагаме лимонтузуто, бъркаме и снемаме след 2 мин.
Пълним в бурканчета максимално догоре, запечатваме и обръщаме с капачките надолу.
Съхраняваме на хладно и тъмно място.
От указаното количество продукти се получават 3 бр. бурканчета омния 400 сладко.

Добър апетит!

2 коментара: