неделя, 30 август 2015 г.

Сладко от круши

 
Продукти: 1 и ½ кг добре узрели твърди круши, 1 кг захар, 1 лимон, 1 ч.л. лимонтузу, 12 „гвоздейчета“ карамфил, 400 мл вода

Начин на приготвяне: Крушите се измиват, подсушават и се нарязват на парченца, като семките им се отстраняват. Прехвърлят се веднага в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Лимонът се изцежда и сокът му се слага във водата с крушите.  Варят се 10-12 мин. на умерен огън след завиране на водата, докато поомекнат. Внимавайте да не ги разварите и разкашкате.
Свалят се от огъня и се прецеждат на гевгир, от водата в която са варени крушите се отделя 400 мл.
В тенджера се приготвя сироп от захарта и вода от варенето на крушите. Щом сиропът започне да се сгъстява /отнема около 15-20 мин. на силен огън/, прибавят се оцедените круши и сладкото продължава да се вари на тих огън. Разбърква се често с дървена лъжица. Когато то се сгъсти, се прибавя лимонтузуто и се вари още 2 мин.. Сваля се от огъня и веднага се разпределя в сухи, затоплени буркани, на дъното на които са сложени по 4 „гвоздейчета“ карамфил. Затварят се херметически и обръщат с капачките надолу.
Съхраняват се на хладно и тъмно място.

От горепосоченото количество излизат 3 бурканчета тип омния 400.


Добър апетит!

8 коментара:

  1. Много различен и интересен начин на приготвяне на сладко.
    Заинтригува ме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Плодовете се запазват цели и същевременно са много меки. Течността - сиропът трябва да стане с гъстотата на пресен мед и сладкото е готово. Поздрави!.

      Изтриване
  2. Уау, неведнъж съм казвала, че най-любимия ми плод са крушите, следваг ги смокините. Но сладко от круши не съм правила, а като се замисля - не съм и хапвала...Дали не ти е излишно третото бурканче, Иван:)).
    Впрочем в службата има нещо като малък парк и няколко плодни дръвчета. Оне ден колежка предлагаше едни дървени круши, набрани от там, май се сещам къде бих оползотворила...Май ще падне катерене с токчета по дръвчетата утре :)) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Внимателно с катеренето по крушите :) Да не стане някоя беля и ще бъде зян за хубавата девойка. Бурканче със сладко винаги мога да ти пратя. Хубава вечер! Поздрави!

      Изтриване
    2. Хм, само само изникналата в повече служебна работа ме спаси от тази беля:) Благодаря за "девойката", макар вече за баба да се стягам(не че някой ме пита и чува) - няма да се давам и ще съм си млада, я!
      А за бурканчето - ако реша да на мина към Русе някога - ще се възползвам:))
      Поздрави! И на младежа:))

      Изтриване
  3. Много примамливо сладко!Браво,Иван!

    ОтговорИзтриване