четвъртък, 2 юли 2015 г.

Закуска тип милинки


 
Тази закуска е направена с тесто от тутманик, поръсена със сирене и заливка от яйца и сметана. Прилича по приготвяне и продукти на милинките. Много се тачи в къщи и бързо свършва още топла, топла.

Продукти:
Тесто -3 и 1/2 ч.ч. брашно- 550 г, 1/2 пакетче прясна мая /21г/,  
1 ч.ч . прясно мляко - 200 мл, 1/2ч.ч. хладка вода – 100 мл, 3 с л разтопено краве масло, 1 ч л захар, 1 ч л сол.

Сирене за поръсване – 200 г
Заливка - 3 яйца, 100 г заквасена сметана, 50 мл прясно мляко, 50 г краве масло.  

Начин на приготвяне:Включваме фурната на най-ниска степен на загряване. Разтваряме маята в малко прясно мляко, захарта и 2 с.л. брашно да се получи кашичка.  Оставяме я да се надигне във фурната за 10 мин. След това замесваме брашното, маята , солта , прясното мляко и водата. Приготвяме нелепнещо тесто, със средна твърдост. Покриваме го и оставяме на топло да втаса - около 60 мин., да увеличи обемът си двойно.
Късаме втасалото тесто на малки парченца. Правим топчици, като топим ръцете си в разтопено масло /3 с л / и редим в намазнена тава. Количеството Ви стига за тава с диаметър 28 - 30 см. Оставяме да втаса още 20 мин.
След това поръсваме с натрошеното на дребно сирене. Разбиваме  яйцата с размекнатото масло /50 г/, като постепенно добавяме сметаната и млякото. Заливаме отгоре тестото. Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна около 25-30 мин. След 15 -20 мин. като придобият приятен кафеникав загар отгоре, покриваме с фолио да не прегорят.

Добър апетит!



1 коментар:

  1. Не съм правила по този начин, а обичам милинки.
    Обаче лято, време за къси поли, бива ли да изкушаваш с дебелеещи рецепти:))

    ОтговорИзтриване