вторник, 28 юли 2015 г.

Кюфтета от тиквички 2


 
 
Продукти: 700 г тиквички, 140 г брашно, 1/3 ч.л. сода бикарбонат, 1 голяма глава лук, 6-7 скилидки чесън, 1 с.л. зелен копър, нарязан, 1 с.л. пресен магданоз, 1 ч.л. смлян чер пипер, равна, 1 ч.л. равна сол, 2 яйца, 200 г сирене, щипка индийско орехче. Аз лично добавям и 2-3 щипки лют червен пипер.

80 мл олио за пържене

Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват /млади, без много семе/ и настъргват. Оставят се на гевгир за около 60 мин. да се оцедят. След това се изстискват да си пуснат останалата вода и ВЕДНАГА омесват с другите продукти. Сиренето – много добре изцедено, ако може сухо, повече престояло. Настъргва се или натрошава на дребно. Прибавят се яйцата, подправките, пресованият чесън и омесен /счукан/ леко със солта, пресятото брашно, омесено със содата /става и със същото количество бакпулвер/, накълцаният на ситно лук и черния пипер. С дървена лъжица бъркате до еднородна смес. Веднага пристъпвате към пърженето.
В предварително загрята мазнина в тефлонов тиган се пускат оформените кюфтенца и пържат. Ако тиквената смес стане водна, можете да добавите още малко брашно или да пускате с по голяма лъжица по малко от сместа в тигана и натискате отгоре, за да се оформят кюфтета /обикновено на третата доза става така/.
Готовите кюфтета се оцеждат върху кухненска хартия. Сервирайте с домашно кисело мляко или млечен чеснов сос и зелен копър.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Моля уточнете: в рецептата сте записали сода бикарбонат, а в начина на приготвяне бакпулвер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, сега ще го оправя. Просто последният път използувах бакпулвер поради липса на сода бикарбонат. Вчера в бързината да пусна рецептата съм записал бакпулвер в приготовлението, а в продуктите си е останало сода.. Става и с двата набухвателя.
      Поздрави!

      Изтриване