вторник, 2 юни 2015 г.

Печено телешко и свинско месо с гъби на фурна


 
Добавете надпис
Продукти за 4 порции: 650 г свинско месо от бута, 350 г телешко месо, 350 г средни гъби – печурки, 1 червена чушка, 2 глави лук / 1 връзка пресен/, 2-3 скилидки чесън / 1 стрък пресен/, 1/2 връзка магданоз, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки стрита чубрица, сол на вкус – 1 ч.л. с връх, 2 – 3 с.л. бяло ароматно вино, 250-300 мл вода, 100 - 120 мл олио.

Начин на приготвяне: Измивате и почиствате от ципи  /телешкото/ месото. Подсушавате. Нарязвате на парчета по 5-6 см – свинското на по едри и дебели, телешкото на по тънки. Гъбите, почиствате, измивате и отрязвате „пънчетата“ почти до края. Нареждате ги по краищата на съда в който ще печете месото.
Парчетата месо сложете в найлонови кесийки и начукайте леко от отвсякъде с дървен чук.
Загрявате в тиган /тенджера/ мазнината и изпържвате от двете страни – по около 3-4 мин. нарязаното месо,  докато покафенее леко. Изпърженото месо нареждате в средата на тавата при гъбите. Заливате с горещата  мазнина отгоре наредените гъби. Слагате 250-300 мл вода /около 1 пръст от дъното/, виното, покривате с фолио и печете 1 час и 30 мин. на предварително загрята на 175 градуса фурна.
Лукът, чесънът и червената чушка нарязвате на дребно. След указаното по горе време за печене, изваждате съда с месото от фурната, махате фолиото и слагате отгоре нарязаните зеленчуци, посолявате с половината сол и подправки. Печете. Изваждате след 20 мин. обръщате месото и гъбите обратно, посолявате отново със сол и подправки. Печете още 20 мин. Готово! Налейте си червено вино, поръсете опечените гъби и месо с накълцан пресен магданоз, и

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар