четвъртък, 28 май 2015 г.

Свински бъбреци със зеленчуци


 
Продукти: 600 г свински бъбреци, 1 морков, 1 голяма глава лук /2-3 стръка пресен лук/, 2-3 скилидки чесън /1 стрък/, 2 домата, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 резенче целина /по желание/, ½ връзка пресен магданоз, 1/3 ч.л. кимион, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1-2 щипки стрита чубрица, 2 с.л. бяло вино, 1 с.л. бял соев сос, сол на вкус – ½ ч.л., 80 мл олио.

Начин на приготвяне: Разцепете суровите бъбреци на две и почистете от ципите. Сложете в дълбок съд, залейте със студена вода да ги покрие, захлупете и оставете на хладно 2.5 – 3 часа. След това време излейте водата, измийте ги със течаща студена вода. Напълнете тенджера с вода и кипнете бъбреците. Отнемете от огъня и изхвърлете водата.
Залейте с вряла вода бъбреците и варете на умерен огън около 30 мин. Отнемете от огъня, излейте водата и веднага налейте СТУДЕНА ВОДА. Нарежете половинките бъбреци на лентички. Оцедете. Запържете ги в олиото за около 5 мин. После сложете нарязаният на дребно лук и той да се запържи около 1 мин. След това добавете настърганите на едро ренде домати, /нарязаната на ситно целина/ и соевият сос. Намалете огънят на умерен. Разбъркайте добре да се посгъсти, прибавете нарязаните на дребно зеленчуци, пресованият /счукан/ чесън, подправките, бялото вино и солта. Нека покъкрят за няколко минути под похлупак да се омесят вкусовете. Непосредствено преди да свалите от огъня поръсете с магданоз.
Оставете ястието престои 5-10 мин. под похлупак и сервирайте.

Добър апетит!

1 коментар:

  1. Обичаме в къщи бъбреци и непременно ще се възползвам от вкусната ти рецепта, Ванка!
    Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване