вторник, 26 май 2015 г.

Сладко от рози

За това сладко се използват цветовете на ароматната червена маслодайна роза.

Продукти: 200 г розов цвят, 1 кг захар,  500 мл вода, сокът на ½ лимон, 1 ч.л. лимонтузу.


Начин на приготвяне: Сложете водата и захарта в дълбок съд, като запазите 3-4 с.л. захар. Сложете на силен огън и пригответе рядък сироп – да ври 10 мин. след завиране на течността. Ако се появи пяна – отстранете я.
С останалите 3-4 с.л. захар претрийте леко розовите цветчета и пуснете във врящия сироп. Бъркайте и оставете да ври още около 10 мин., докато се сгъсти, но не много. Внимавайте да не стане на клей. Малко преди да свалите прибавете лимоновият сок и 1 ч.л. лимонена киселина /лимонтузу/. Цветът на сладкото се променя в яркочервен. Оставете да ври още 2-3 мин. и готово.Напълнете горещото сладко в затоплени бурканчета, затворете добре и обърнете с капачките надолу.

Добър апетит!
По принцип варя това количество сладко в тенджера с диаметър на дъното 22 см . Колкото по широко е дъното, отнема по малко време за сгъстяване. Всеки трябва да прецени сам гъстотата която иска за сладкото и това може да отнеме различно време за варене от указаното по горе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар