понеделник, 25 май 2015 г.

Телешко соте

Продукти: 600 -700 гр. телешко месо /хубаво да е по-крехко и изчистено от ципите/, 1 к. ч. олио, 3 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 бр. морков, 1 с. л. лютеница /ситно смляна/, 1 и 1/2 с. л. брашно /с връх/, черен пипер, кимион, чубрица, 2 с.л. бяло вино, магданоз и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте месото, подсушете го и нарежете на тънки ивици. Овалват се в брашното и ги изпържете в предварително сгорещената мазнина- леко да придобият светлокафяв цвят. Извадете месото и го оставете да се отцеди добре. В същата мазнина изпържете изчистения и нарязан на ситно лук, нарязаните на тънки ивици скилидки чесън и нарязания морков. Щом лукът стане стъклен, прибавете размитото в малко вода доматено пюре. Сложете и изпърженото месо и налейте 2 ч. ч. топла вода. Поръсете със стрита суха чубрица на вкус.  Оставете ястието да ври на умерен огън около 40 мин, така че да остане почти на мазнина. Към края на варенето прибавете виното. Подправете с черния пипер, кимиона солта и ситно нарязания магданоз, изключете нагревателния уред, дръжте ястието още 2-3 мин. на огъня и го сервирайте топло.
Като гарнитура към приготвеното ястие можем да добавим картофено пюре или варен ориз.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар