събота, 2 май 2015 г.

Чийзкейк без печене


 
Продукти:

За блата /основата/ – 2 пакета чаени бисквити от 150 г , 80 г меко краве масло, 2 ванилии, 1 с.л. ликьор „Амарето“ /или по Ваш избор/
За крема – 350 г заквасена сметана, 250 г сирене Маскарпоне, 250 г подсладена сгущенка /кондензирано мляко/ + 2-3 с.л. пудра захар, 5 г желатин.
300 г джем от сини боровинки или сладко, 5 г желатин, 120 мл топла вода.
100 мл студена вода за желатина.
Ягоди или друг плод по желание за украса.

Начин на приготвяне:
Блат - Счуквате на трохи бисквитите и омесвате с другите продукти за блата, докато се получи еднородна смес. Друг вариант - Слагате бисквитите, ароматите, ликьора и мекото масло във блендер и пасирайте, докато получите трохи.
След това всичко се изсипва във тавичка с падащи стени с диаметър 24 см.. Подравнявате и притискате не много силно към дъното. След тази процедура аз оставям в хладилник докато приготвя крема.
Крем – Всички продукти да са на стайна температура. Разбивате добре с телена бъркалка Маскарпонето, след това добавяте сметаната и продължавате да разбивате, накрая сгущенката и пудрата захар. Разбивате до еднородна смес.
5 г  желатин смесвате с 50 мл студена вода /или според инструкциите на производителя/ и оставяте да набъбне. После загрявате на СЛАБ огън да се разтопи и прибавяте при постоянно бъркане с телена бъркалка крема. Отнемате от огъня и оставяте да изстине 2-4 мин.
Изваждате тавичката с блата от хладилника и изсипвате ОХЛАДЕНИЯТ КРЕМ. Връщате обратно в хладилника за 1 ч. докато стегне кремът.
5 г желатин смесвате с 50 мл студена вода /или според инструкциите на производителя/ и оставяте да набъбне. После загрявате на СЛАБ огън да се разтопи и прибавяте при постоянно бъркане разреденият с топла вода джем или сладко. Отнемате от огъня и оставяте да изстине.
Върху крема нареждате плодове по избор и заливате с така приготвеният джем или сладко. Хубаво е да престои 24 часа в хладилник, да стегне добре. Чийзкейкът е готов и след 6 часа престой в хладилника.



Добър апетит!
Заквасена сметана /Берьозка/

Сирене Маскарпоне /Лидл/

Джем от сини боровинки /Берьозка/

Подсладена сгущенка /Берьозка/
 

7 коментара:

  1. Страхотен десерт, много изкушаващ! Поздрави и хубав ден от мен :)
    Маги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Хубав ден и на теб! Поздрави!

      Изтриване
  2. Иван, давай го насам този чийз!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21 юни 2015 г., 7:55

    Прекрасен чийзкейк! Поздравления за рецептата!
    Много ни хареса! Стела.

    ОтговорИзтриване
  4. Г-н Пейчев, аз искам да благодаря - Вие ме научихте да правя чийзкейк!!!! Моя син ако крема нее дебел поне ПЕТ сантиметра не признава сладкиша - торта, паста, чийзкейк ?!?! След много опити и ядене сама....с тази сгущенка и по тази рецепта вече и другите у дома ядат сладкишите. Аз пробвах този пълнеж и с пандишпан - стана супер!!!! Още веднъж благодаря за "курса по сладкарство".
    Сем - (Осло, Норвегия)

    ОтговорИзтриване