вторник, 21 април 2015 г.

Гъбена чорба -2

Продукти: 500 гр. пресни гъби, 1 връзка пресен лук, 1 морков, 2 с.л. ориз, 1 резенче целина – корен, 1 малък домат, обелен и настърган или 1 с.л. доматено пюре, размито с малко вода, 1/2 връзка магданоз, по една супена лъжица пресен девесил, 1ч.л. прясна мащерка  /1 ч.л. стрита чубрица или босилек/ , 1 ч.л. пресен джоджен, 2 с.л. зехтин и 2 с.л. олио, 30 гр. топено сирене, 1 ч.л. с връх смлян червен пипер, сол и смлян чер пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Запържваме леко нарязаните лук и целина в мазнината, като добавяме ситно нарязаните гъби и малко вода. Оставяме ги да се задушат няколко минути. После червеният пипер, задушаваме за около 60 сек. и домата. Наливаме 1.2 литра топла вода и настърганият на ситно ренде морков. Варим около 15 мин. на умерен огън под похлупак. Прибавяме изчистения, измит и подсушен ориз. Продължаваме да варим на умерен огън още 15-20 мин. Когато оризът набъбне, добавяме ситно нарязаните подправки, сол и малко смлян чер пипер. Варим още няколко минути. Сваляме от огъня, изчакваме водата да се успокои /да не ври/ и прибавяме настърганото сирене, като бъркаме енергично да се разтопи. Връщаме на умерен огън да кипне и изключваме. Можем да оставим на изключения котлон 15 мин.

Добър апетит!

1 коментар: