понеделник, 20 април 2015 г.

"Тирамису" с .... козунак

Всяка година след Великденските празници остават неупотребени козунаци. Обикновено правя от тях сладкиш с кафе. Тази година реших да сменя традиционния крем и да го направя с този от тирамису. Е, и тук проявих малко „творчество” според продуктите в къщи. Не сложих жълтъци в крема, в козунакът си има достатъчно. Ето какво се получи.  Доста апетитен и привлекателен за окото сладкиш.


Продукти: 350- 400 г козунак, 400 мл инстантно кафе, 25 г  захар.
За крема: 500 мл прясно мляко, 200 г заквасена сметана, 250 г Маскарпоне, 180 г захар, 40 г  нишесте – лимон,150 г подсладена „Сгущенка” / кондензирано мляко/, 2 бр. ванилии, 2 с.л. ликьор „Амарето”.
Настърган шоколад за поръсване.

 

Начин на приготвяне:
Крем: 350 мл  мляко с половината от захарта  слагаме на нагревателния уред да се сгорещи на умерен огън. Нишестето омесваме с  останалата захар и 150 мл хладко мляко. Прибавяме ванилиите и ликьора. Гледаме да няма бучици. След като заври млякото, прибавяме размитото нишесте. Бъркаме постоянно докато се получи гъст крем. Сваляме от огъня. Оставяме да изстине напълно.
Разбиваме с телена бъркалка маскарпонето, след това добавяме при постоянно бъркане сметаната, изстиналият крем нишесте и накрая сгущенката. Объркваме до гладка смес.
Нарязваме козунака на филийки с дебелина около 1 см .  Изстиналото кафе омесваме с 25 г захар. Топим козунака в него и редим половината на дъното на съд. Заливаме с 1/2 част от  крема. След това още един ред накиснат козунак и пак крем. Оставяме да престои 12-24 часа в хладилник.

При поднасяне поръсваме с настърган шоколад.

Маскарпоне

Сгушенка
Добър апетит!

2 коментара:

  1. Чудесен сладкиш се е получил.Благодаря за идеята за оползотворяване на останал сух козунак.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е преркасен, Ванка, страшно сочен и апетитен изглежда! И кремът е чудо!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване