понеделник, 12 януари 2015 г.

ЖАДНАТА МОНАХИНЯ

За този популярен сладкиш през „соца” има най различни рецепти. По надолу ще ви представя моят вариант. Навремето използувах амонячна сода като набухвател, но сега използвам бакпулвер или сода за хляб. Белият шоколад също беше кът, затова го заливах с разтопен тъмен – млечен. Само това са отликите от доброто старо време и сега. J Вкусен сладкиш, който мога по всяко време да си похапвам.

Продукти: 5 яйца, 150 г брашно, 120 г смелени орехи, 180 г захар, 30 г какао на прах, 1 бр. ванилия и 1 пакетче бакпулвер.
За сиропиране: 300 мл прясно мляко /вода/, 180 г захар, 125 г масло и 1 с.л. коняк.
Заливка: 60 мл течна сметана и 120 г бял шоколад.

Начин на приготвяне:

Сироп – Загрява се млякото /водата/ със захарта на слаб огън. След като се разтопи захарта се прибавя кравето масло и коняка. Бърка се до еднородна смес и разтопяване на маслото. Оставя се да се охлади.
Блат - Разбиват се яйцата и захарта на пяна. Пресятото брашно, какаото, ванилията и бакпулвера се смесват. Прибавят се постепенно към разбитите яйца, като се бърка постоянно с миксер. Накрая се слагат смелените орехи /може половината количество да смелите, останалата половина да счукате/.
В намаслена и набрашнена тава /28 см/ се изсипва сместа и се пече около 25 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна /проба с дървена клечка за готовност/. След като е изпечен, още ГОРЕЩ блатът се надупква /с вилица, тесен нож/. Веднага след това равномерно се залива със ИЗСТИНАЛИЯ СИРОП.
Студеният сиропиран сладкиш се залива с разтопен бял шоколад.
Течната сметана се загрява на слаб огън или водна баня. След това прибавя начупения на дребни парчета шоколад, бъркате докато последният се разтопи и получи еднородна смес.
Хубаво е да се остави в хладилник да престои поне 8 часа.




Добър апетит!

Тук заливката е с тъмен шоколад, а част от ореховите ядки са счукани

16 коментара:

  1. И при теб сладкишът изглежда чудесно поднесен!
    Върнахте ме, ти и Или, толкова назад във времето.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейтег-н Пейчев! Много приятен сладкиш сте приготвили отново. Искам да Ви попитам нещо, но дано не съм нахална с моите въпроси. Не намерих картофено нишесте в Карфур може ли да е било в Кауфланд?Приятна вечер. Савка Борисова съм.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Със сигурност беше в Карфур.Аз също сега не откривам такова на щанда. До чуждите, източни пакетирани храни беше поставено. Преди новогодишните празници за пръв път видях там, въпреки че близо две години го посещавам. Затова се учудих и веднага го взех. Но картофеното нишесте в рецептата може да бъде заменено с равно количество пшенично или царевично нишесте. Леко ще се промени вкусът, но пак ще си останат ронливи полумесеците. Правил съм го. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. С бяла глазура за пръв път го срещам, но ми харесва варианта. Чудесен сладкиш, и напълно си прав, че трудно му се устоява. :)
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Иван, и ти, и Илианка от Щъркелово гнездо сте приготвили този сладкиш, различна са обаче, а моята рецепта пък е трети вид, ще ме накарате и аз да я спретна:), макар твоя вариант с шоколада да ми звучи най-вкусно:)!

    ОтговорИзтриване
  6. molq vi kajete mi kak se pravi glazyrata nikade ne pishe tq kak se prigotvq

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Течната сметана се загрява на слаб огън или водна баня. След това прибавяте начупеният на дребни парчета шоколад, бъркате докато последният се разтопи и получи еднородна смес. С нея заливате сладкиша.
      Успех!

      Изтриване
  7. Здравейте! Искам да ви Благодаря за предложената от вас рецепта,на този неустоим сладкиш.Приготвям го няколко пъти.Страхотен е просто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодаря! Радвам се, че Вие допаднал.
      И на мен ми е любим и си спомням доброто старо време около "пернишката" печка. Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте,Пейчев!Благодаря за страхотната рецепта,сладкиша стана великолепен-всички го харесаха .Много точна рецепта.Благодаря Ви ,че споделяте такива вкусотии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодаря! Радвам се, че Вие допаднал.
      Поздрави!

      Изтриване