вторник, 13 януари 2015 г.

Холандска торта с грис

Продукти: 400 г праскови от компот, 1 л прясно мляко, 2 бр. ванилия, 200 г фин пшеничен грис, 100 г краве масло, 4 жълтъка, 100  г захар, 50 г натрошени обелени бадеми, 3 белтъка, щипка сол, 1 с.л. изцедена сърцевина от лимон /лимонов сок/.

Украса - 2 с.л. с връх пудра захар, ½ ч.ч. заквасена сладка сметана,

Начин на приготовление: Разрежете оцедените праскови на кубчета. Сипете пшеничния грис в млякото, добавете ванилията, лимоновият сок и поставете на котлон да кипне /на умерена температура/, като бъркате постоянно да не се получат бучици. Отнемете от огъня и оставете да изстине.
Смесете в отделен съд маслото, жълтъците, захарта, солта и бадемите. Добавете на порции млякото с гриса.  Сложете нарязаните кубчета праскови. Разбийте белтъците на гъст сняг и ги добавете внимателно в сместа, като бъркате с дървена лъжица отдолу нагоре. Получената смес изсипете в намаслена и набрашнена тортена форма /26 см диаметър/ и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 60 мин. Извадете. Оставете да изстине 10 мин. Прехвърлете в чиния за торта, поръсете с пудра захар и украсете със сметана.
Може да залеете отгоре и отстрани с крем нишесте, и поръсите с настърган шоколад, както направих аз. После украсете със сметана.

Добър апетит!

2 коментара: