петък, 5 декември 2014 г.

Печена пъстърва във фолио



Една хубава идея за тези които няма да правят традиционния пълнен шаран на Никулден. Пъстървата по тази рецепта може да си я приготвите по всяко време.
Продукти: Пъстърва – 550 – 600 г, ½ средноголям лимон, 2 стръка пресен лук, 1 стрък чесън, 1 голям домат, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 бр. дафинов лист, ½ връзка магданоз, 1 с.л. лимонов сок,  1-2 с.л. зехтин /в зависимост от големината на рибата/, сол.
Начин на приготвяне: Измийте пъстървата със студена течаща вода, извадете вътрешностите и хрилете, изплакнете отново и подсушете.
Разтрийте рибата отвътре и отвън със сол и прясно смлян черен пипер.
Измийте добре лимона и го нарежете на тънки резенчета.
Изцедете отделно пресен лимонов сок – 1 с.л. и го смесете с 1 с.л. зехтин. Намажете пастървата отвсякъде с помощта на четка с тази смес.
Положете ДВА пласта фолио един върху друг. Застелете вътрешния с резенчета домати /с размерите на рибата/, отгоре половината от накълцаните лук и чесън, омесени с  ½ от магданоза. После обработената пъстърва върху тях. Коремът на рибата напълнете с останалата зеленчукова смес. В устата и върху гърба сложете резенчета лимон и дафиновият лист.
Загърнате фолиото, да няма отвори, но да не обвива плътно рибата. Сложете пакета в тава и печете  около 35 мин. /в зависимост от големината на рибата, печенето може да отнеме различно време/ в предварително загрята на 190 градуса фурна. После отгърнете фолиото отгоре и допечете още около 10 мин.
Сервирайте топла. Аз лично си я заливам с доматен сос за риба.
Добър апетит!
По желание можете да поръсите рибата с малко смлян червен пипер преди печенето. И не забравяйте хубаво изстуденото бяло вино.
 
Доматен сос за риба.
 
Продукти: 4 по-големи стръка пресен лук, нарязан на дребно, 300 г домати,обелени и нарязани на кубчета, 3 с.л зехтин, 3 с.л. светъл соев сос, ½ ч.л. захар, 1/3 ч.л сол. Може да сложите и една зелена чушка по желание.
Начин на приготвяне: Задушавме в зехтина лука, добавяме доматите, задушаваме още около 1.5 минути, прибавяме соевият сос, солта и захарта. Оставяме още минута на огъня и готово.

1 коментар:

  1. Благодаря за споделената рецепта! За пръв път пъстървата не ми залепна за фолиото.

    ОтговорИзтриване