петък, 5 декември 2014 г.

Печена пъстърва във фолио



Една хубава идея за тези които няма да правят традиционния пълнен шаран на Никулден. Пъстървата по тази рецепта може да си я приготвите по всяко време.
Продукти: Пъстърва – 550 – 600 г, ½ средноголям лимон, 2 стръка пресен лук, 1 стрък чесън, 1 голям домат, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 бр. дафинов лист, ½ връзка магданоз, 1 с.л. лимонов сок,  1-2 с.л. зехтин /в зависимост от големината на рибата/, сол.
Начин на приготвяне: Измийте пъстървата със студена течаща вода, извадете вътрешностите и хрилете, изплакнете отново и подсушете.
Разтрийте рибата отвътре и отвън със сол и прясно смлян черен пипер.
Измийте добре лимона и го нарежете на тънки резенчета.
Изцедете отделно пресен лимонов сок – 1 с.л. и го смесете с 1 с.л. зехтин. Намажете пастървата отвсякъде с помощта на четка с тази смес.
Положете ДВА пласта фолио един върху друг. Застелете вътрешния с резенчета домати /с размерите на рибата/, отгоре половината от накълцаните лук и чесън, омесени с  ½ от магданоза. После обработената пъстърва върху тях. Коремът на рибата напълнете с останалата зеленчукова смес. В устата и върху гърба сложете резенчета лимон и дафиновият лист.
Загърнате фолиото, да няма отвори, но да не обвива плътно рибата. Сложете пакета в тава и печете  около 35 мин. /в зависимост от големината на рибата, печенето може да отнеме различно време/ в предварително загрята на 190 градуса фурна. После отгърнете фолиото отгоре и допечете още около 10 мин.
Сервирайте топла. Аз лично си я заливам с доматен сос за риба.
Добър апетит!
По желание можете да поръсите рибата с малко смлян червен пипер преди печенето. И не забравяйте хубаво изстуденото бяло вино.
 
Доматен сос за риба.
 
Продукти: 4 по-големи стръка пресен лук, нарязан на дребно, 300 г домати,обелени и нарязани на кубчета, 3 с.л зехтин, 3 с.л. светъл соев сос, ½ ч.л. захар, 1/3 ч.л сол. Може да сложите и една зелена чушка по желание.
Начин на приготвяне: Задушавме в зехтина лука, добавяме доматите, задушаваме още около 1.5 минути, прибавяме соевият сос, солта и захарта. Оставяме още минута на огъня и готово.

2 коментара:

  1. Благодаря за споделената рецепта! За пръв път пъстървата не ми залепна за фолиото.

    ОтговорИзтриване
  2. Учудвам се, че съм пропуснала такава рецепта, Ванка!
    Нооооо, ще поправя грешката си! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване