понеделник, 29 декември 2014 г.

Свинско руло с гъби и пресни подправки


Продукти: 1,3 - 1,5 кг месо от свинска рибица, около 200 г пушен бекон  нарязан на ивици, 200 - 250 г гъби, 2-3 стръка пресен лук, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 3 скилидки чесън, 1 с.л. пресен джоджен, 1 с.л. прясна чубрици или 1 ч.л. стрита суха чубрица, 2 с.л. олио, 1/2 ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л.сол, 2-3 щипки кимион,1 ч.л. лютеница, 100- 150 мл вода.
За намазване – 2 с.л. бяло вино, 1 с.л. смлян червен пипер.
Лук за подложка.

 
Начин на приготвяне: Нарежете гъбите на тънки филийки и ги задушете заедно с нарязаният пресен лук и скилидките чесън в 2 с.л. олио. Оцедете ги. После прибавете 1/3 ч.л. чер пипер, 1 ч.л. лютеница, магданоза, чубрицата, джоджена и 1/3 ч.л. сол. Омесете добре.

Месото – разрежете на три части, като оформите правоъгълник с дебелина 2.5 см /без прекъсване и да няма прорези и дупки по него/. Разстелете  върху него сместа от задушените и овкусени с подправки гъби, като оставите място в краищата около 1.5 см .  за да може да го загънете добре. Навивате на руло, като пристягате. Посолявате и поръсвате с малко чер пипер и кимион. Отгоре покривате отвсякъде с тънко нарязаният бекон. Намазвате тънко с бяло вино, омесено със смлян червен пипер. Увивате като пакет с канап за месо. В дълбок овален керамичен съд /аз нямах такъв и използвах правойгълна форма за кекс/, застилате дъното с нарязан на тънки колелца лук, слагате пакетираното месо. Налейте водата.
Слагате капак и печете на 160 традуса загрята фурна 1ч. и 45 мин. След това увеличете на 230 градуса и допечете още 35 мин. Ако искате рулото да има препечена коричка, отворете капака и запечете на силна фурна около 10 мин.

Сервира се топло с варени, пържени или печени картофи.


Добър апетит!

2 коментара:

  1. Великолепно празнично ястие! Много ми харесва, че си го паприковал. Има такава апетитна глазура! Супер е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! Весело посрещане на новата година!

      Изтриване