вторник, 2 декември 2014 г.

Колаци

Това тестено изделие в Шуменско, Варненско, Старозагорско, Ямболско, Хасковско е известно като катми, в Кюстендилско и Софийско – като марудници, а в Родопите – като колаци.

Подготвя се от най стари времена в българските земи. Необходимите продукти са брашно, вода /кисело или прясно мляко/, мая или сода за хляб /едно време в националната кухня се е изполузвал квас/, яйца, масло и други. Замесва се рядко тесто /като при изсипването му да се разстила на 2-3 мм./, което ако е направено с мая се оставя да втаса, след което се изсипва на керамична плоча намазана с мазнина.
 Изпича се от двете страни и маже с масло.
Керамичната плоча има различни имена – сач, тикла и други, като се нагрява на пряк огън.
Сега ще Ви предложа моят вариант, който в голямата си част е комбинация между рецептата за колаци и марудници.

Продукти: 1 яйце XL, 550 г бяло брашно, 600 г кисело мляко с висок процент масленост, 200 мл прясно мляко, 12 г прясна мая, краве масло 125 г, сол 1 равна ч.л., щипка захар.

Начин на приготвяне:
Оставя се маята на топло да шупне с 50 мл мляко, щипка захар и 1 с.л. брашно.
Яйцето се разбива леко с киселото мляко. Добавя се шупналата мая, останалото прясно мляко. После на части пресятото брашно, омесено със солта. Приготвя се рядко тесто, което се оставя на топло за около час да втаса. Трябва да се появят мехурчета по сместа.
Поставя се сач /тикла/, става и с тиган с незалепващо покритие и ДЕБЕЛО дъно /да се нагрява равномерно/ на умерено силен огън. Намазнява се дъното му и с голяма лъжица се сипва от тестото да стане пласт с дебелина 2-3 мм . Гледа се да е равномерно разпределено. Изпича се от едната страна докато леко покафенее и се обръща с помощта на лопатка от другата страна.
 Изпечените колаци се намазват обилно с краве масло от двете страни. Редят се един върху друг и захлупват с капак да омекнат. Поднасят се с кисело мляко, захар, сладко, мед, прясно сирене.

Добър апетит!

ВАЖНО: Всички продукти са на стайна температура, а кравето масло да е размекнато, а не течно. Да може да се маже с кухненска четка.

8 коментара:

  1. Чудесно изглеждат, Ванка!
    И със сигурност са много вкусни :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Категорично ще ги пробвам. Много ми харесаха, Ванка. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. А, не, не Иван - това "марудници"категорично не е софийско, по-скоро катми се наричат тук, а мисля, че по смолянско ги наричат марудници...
    Но това не е толкова важно - важното е, че както и да се наричат изглеждат вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, Брезе е Софийско нали. Моят Владо е оттам. И защо им вика на тези "катми" марудници. За вкусът им няма спор -вкусни са. :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Честно казано не го знам Брезе, а и Владо:)) Абе дай едно таквоз насам, пък ще се разберем и за марудниците, и за Брезе, и за Владо:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не знам всичко Весе. Все още се уча. :) Но хубавите неща от живота си обичам. :)

      Изтриване