сряда, 10 декември 2014 г.

Бахур - кървавица

Бахур е диалектна дума. Отнася се до 1. Дебело черво на животно, 2 . Наденица в такова черво. Ние ще са спрем на второто значение.

Приготвя се от дебелите черва на прасето, които трябва да се почистят много добре. Плънката е от накълцаният бял дроб на прясно заклано прасе, и от парчета мазнина. Бахурът става най вкусен, ако се сложи  сланина от гърдите на прасето, към която прибавяме съвсем ситно нарязан праз лук, сол, чубрица, малко брашно и малко булгур. С тази смес пълним червата и връзваме от двете страни. Надупчваме ги с дебела игла на много места. Слагаме в дълбока тенджера, захлупваме с чиния, наливаме вода колкото да ги покрие и варим на умерен огън около час. Готовият бахур може да се опече на фурна или скара.
По нашият край на това си казваме „кървавица".

Тук няма да Ви пиша стандартните рецепти, а ще Ви запозная с една семейна рецепта за кървавица. В нея не се слага кръв от животното за разлика от някои оригинални рецепти и е по близко до бахура.

Продукти: 2 кг бял дроб от прясно заклано прасе, 2 кг общо - чер дроб, сърце, далаци, 1 кг сланина от корема, 500 г шарено месо от гърдите, 150 г ориз, 120 г булгур, около 150 мл олио, 120 г сол, 1 бр. червена чушка, 1 стрък праз или 1 глава лук – голяма, подправки на кг от сместа по 1 ч. л. смлян чер пипер, 1 ч. л. смлян кимион, 1 ч. л. стрита суха чубрица, 1 ч. л. червен пипер.
Вода, пресни дебели свински черва - изчистени.

Начин на приготвяне: Свинските черва почиствате добре, измивате със студена течаща вода, обръщате с вътрешността навън и посипвате с царевично брашно или натривате със сол и бяло брашно. Натритите черва след 15 тина минути измивате обилно с течаща студена вода и обръщате в нормално положение. Оставяте ги да престоят 3-4 часа в студена вода, като я сменяте два пъти. Нарязвате ги на парчета по 20-25 см или по Ваш избор.
Суровите дреболии от прасето - дробове, бъбреци, сърце, както и месото със сланина и сланината от корема смилате сурови.
Загрявате в дълбок подходящ съд с дебело дъно олиото, запържвате в него много ситно нарязаният лук /праз/ и пиперка. Добавяте сместа от смлените свински дреболии, месото и сланината. Бъркате всичко и пържите /да не е много силен огъня/ до побеляване. Слагате ориза и булгура. Обърквате и запържвате за около минута. Поръсвате с подправките и солта. Наливате 600 мл топла вода, отново бъркате, намалявате огъня – да къкри. Варите около 20 – 25 мин. докато месото и ориза са почти готови /поемат водата/. Месото и дреболиите не трябва да са сварени напълно. Още топла пълните сместа в чистите подсушени дебели черва, които да са завързани от единият край. Не ги пълнете плътно. Завързвате и ги надупчете с дебела игла.
Бахур - варен
 Сега можете да ги наредите върху дървена решетка в дъбока тенджера, наливате вода до нивото на продуктите, сложете 1-2 дафинови листа и варете на тих огън в леко подсолена вода още 30 –на минути.

Бахур печен на фурна
 ИЛИ да запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна в тава на дъното на която сте наляли 1 пръст вода по 10-12 мин. от всяка страна.


Налейте си хубаво домашно червено вино, сложете си салатка нарязано кисело зеле, полято с олио и поръсено с червен пипер, кървавицата ииии....
 
Наздраве!
Добър апетит!

 

4 коментара:

  1. Боже, как ми се дояде. Как го обичам! Страхотно си го направил, Ванка! Хапни едно заради мен.

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен е! Аз го обожаваам! Тази година баба не ми е правила и съм леко разочарована. Тия дни само за него мисля, а след снимките ти, още повече.
    Ще взема да си купя готов, то е ясно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! По добре купи продукти и си направи. Готовият нещо не е като домашно направеният. :) Поздрави!

      Изтриване