понеделник, 1 декември 2014 г.

Ориз с маслини на фурна

Продукти: 20 черни маслини, 200 г ориз, 1 бр. праз лук – по голям, 600 мл гореща вода, 3 с.л. олио /зехтин/, 1 с. л. доматено пюре  /лютеница/, ½ ч.ч. зелен грах /консерва, замразен/, 1-2 щипки шафран, сол и смлян черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте оризът със студена течаща вода и го оцедете. В подходящ голям тиган загрявате мазнината и задушавате подсушеният ориз, докато  стане прозрачен. В края се прибавяте нарязаният на ситно праз лук и отнемате от огъня.
Прехвърляте в намазнена тавичка половината от ориза, слагате отгоре маслините и зеленият грах, после останалата част от ориза. Разпределяте равномерно. Заливате внимателно с гореща вода в която сте сложили сол, подправките и размитото пюре /лютеница/. Печете около 30-35 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна или докато оризът поеме водата напълно.
Сервирате топъл отделно или като гарнитура към месо.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Много го обичам това ястие.
    Да ме питаш защо го готвя рядко!
    Поздрави, Ваньо!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз като един "оризолюбец" го уважавам, простичко, но толкова вкусно!
    Поздрави, :)

    ОтговорИзтриване