неделя, 9 ноември 2014 г.

Гъби с ориз

Продукти: 500 гр. пресни гъби, 1 к.ч. разтопено краве масло /олио/, 2 средни по големина стръка праз лук /бялата част, без пера/, 1 к.ч. ориз, 1/2 ч.л. смлян чер пипер, пресен копър и сол на вкус.

По желание можете да добавите по 1 пресен морков и 1 прясна червена чушка – нарязани на дребно или настъргани на едро ренде.

Начин на приготвяне: Нарязваме почистените и измити гъби на парчета и ги сваряваме в подсолена вода. Отделно в мазнината , заедно с 1 к.ч. вода задушаваме нарязаният на дребно праз лук. Когато празът омекне, прибавяме оцедените сварени гъби, оризът – изчистен, измит и подсушен. От бульона който сме варили гъбите наливаме толкова, колкото е необходимо да покрие продуктите и варим на тих огън под похлупак докато оризът се свари. Накрая посоляваме на вкус, поръсваме с чер пипер и нарязан на дребно пресен копър.
Ако ще прибавяте морков и чушка, необходимо е да ги задушите при праз лука.

Добър апетит!

2 коментара: