сряда, 26 ноември 2014 г.

Пилаф по узбекски

Пилаф с телешко месо
Източна поговорка казва „ Съществуват толкова видове пилаф, колкото градове има на света“. Месо, ориз, зеленчуци …………. Пилафът не само е вкусен, но и полезен. Нали съдържа всички необходими на организма хранителни вещества.

Узбекският пилаф – това е едно от постиженията на узбекската кухня, харесван и любим от много хора в Средна Азия. През вековете,  в процеса на развитието й са възникнали десетки различни рецепти и начини за приготвяне на узбекски пилаф.  Днес ще Ви представя един от тях.

Пилаф със свинско месо
Продукти: 650 г овче /говеждо/месо без кости, 650 г моркови, 400 г кромид лук, 500 г ориз, 50 г нахут /леблеблия/, 100 мл растително масло /олио/, 1 топка /50 г/ овча лой, 2 бр. червени чушки, 1 ч. л. кимион, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. равна шафран, 1 с.л. равна сол, ½ ч.л. черен пипер, 750 мл вода, 1 ч.л. семена на кориандър, 1 глава чесън и шепа едри стафиди.

Начин на приготвяне:
Нахута /леблеблията/ се накисва предварително за около 10-12 часа във вода.
Семената на кориандъра също накиснете за 3-4 часа.
Преди да започнете да приготвяте ястието залейте със студена вода почистеният и измит ориз в отделна купичка. Колкото да го покрие. Да престои около час.
Нарежете овчето месо на средно големи парчета. Ако нямате овче месо можете да замените с по тлъстичко говеждо месо. В Узбекистан правят пилафа в специален малък казан, но ние ще го правим в по голяма тенджера с дебело дъно.
Загрейте тенджерата добре и налейте маслото, разбъркайте. Започне ли да цвърчи, пуснете в него 1 топка овча лой да се разтопи. После  сложете едро нарязаните парчета месо на стайна температура и запържете до леко порозовяване – 10 - 15 мин.. Прибавете едро нарязаният лук /средни глави нарязани на 8 парчета всяка/,  и прецедения нахут. Запържете и поръсете  с 1/3 част от кимиона, червения,  семената от кориандър и солта. Сложете част от водата, колкото да покрие продуктите и варете на умерен огън под похлупак около 30 мин. до полуготовност на месото /може да отнеме повече или по малко време/.
Морковите и чушките нарязани на тънки ивици по 3-4 см сложете върху месото. Трябва плътно да го покрият, за да може да служат като разделителна част между него и ориза. В някои рецепти е посочено, че морковите трябва да се запържат предварително, но това не е нашият случай.
Посипете отгоре с още 1/3 част от кимиона, червения пипер и солта. Налейте останалата вода. Трябва да е ГОРЕЩА. Налива се внимателно
Отгоре слагате прецеденият ориз. Трябва да го разстелите по цялата повърхност и да покрие морковите. Поръсете с последната 1/3 част от кимиона, червения пипер, черния пипер, солта, добавете стафидите /ако са много сухи можете да ги попарите и изкиснете предварително/ и шафрана. В средата поставете 1 необелена добре измита глава чесън. Водата трябва да е 1 пръст над ориза.

В противен случай, долейте гореща.
След като заври водата намалете огъня да кръкри. Не слагайте капак отгоре. Оставете да ври 20 мин. без да бъркате. После внимателно от краищата на тенджерата към средата събирате САМО ОРИЗА. Правите купчинка. Огънят Ви трябва да е най ниската степен на загряване. Захлупвате и варите още 15 мин. Може да сме каже, че сме приготвили добър, вкусен пилаф.
Поднесете топъл със салата от пресни домати и лук. Първо застилате купичката /чинията/ с ориз, отгоре сложете месото и морковите. Може да поръсите с пресен кориандър /магданоз/.

Добър апетит!

Някои тънкости при направата на пилафа.
Пилаф с агнешко месо и дългозърнест ориз


Съдът /тенджерата/, в която ще се готви пилафа трябва да бъде много добре загрят преди да излеете масло в него. Доброто загряване предотвратява такива неприятни неща като залепването месо или зеленчуци по дъното след слагането на оризът върху тях.
Преди да извадите ориза от вече готовото ястие трябва внимателно да се уверите, че водата /влагата/ се е изпарила напълно. След като е събран на купчинка в средата, ако смятате че ястието Вие готово направете внимателно три – четири дупки по краищата с дървена лъжица. Събраната течност трябва да е бистра /от мазнината/. Ако течността е мътна, а след това появява мазнина значи още трябва да се вари и изпарява. Много трудно е да се нагоди необходимата течност за съответният ориз при направата на пилафа. Аз използвах бисерен български.
Още по трудно е да се пригоди необходимата мазнина към количеството ориз. По добре е да сложите повече мазнина, отколкото оризът да Ви остане „сух”. Излишната мазнина може да се махне, но липсващата не можете да добавите. За да сте сигурни ,че оризът е наред можете да направите следната проба. Уверете се първо, след като е готово ястието, че повърхността на ориза е суха и без мазнини. След това с помощта на дървена лъжица, направете дупка с дълбочина около половин сантиметър. Ако дъното на ямата е запълнено с малко мазнини, количеството масло избрано оптимално, ако няма мазнини, ориз ще "доста сух" и в бъдеще увеличете количеството на олиото. Ако мазнината е твърде много, и тя излиза на горния слой на ориза, опитайте да вземете с лъжичка излишната мазнина и да я премахнете.

Относно месото – Вчера на гости ми беше един много добър мой познат, който за мое искрено съжаление не обичаше овче месо. Така че направих пилафа със ......... свинско. Сложих само рафинирано слънчогледово масло - 125 мл . Вместо нахут /който нямах/ прибавих необработен зелен грах. Чесънът – 4 големи скилидки нарязан на дребно и го запържих при месото. Всичко останало по рецептата си. Разкош. Облизахме си пръстите и изпихме порядъчно количество червено домашно вино – наздраве и на Вас.
Обезателно се уверете, че всичкият ориз е сварен, а не само в някои краища или средата. Това е целта на събирането му в средата. Тази процедура може да се повтори два-три пъти.
Успех при направата на пилафа. Ако наистина успеете, ще разберете що е източна сладост, която обикновено си я похапват с ръце. :)

9 коментара:

  1. Ванка, веднага бих се наредила с вас на масата. Наздраве! Откакто си донесох булгур от Одрин си мисля да направя постен пилаф с него. Ще му дойде ред. Твоят е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е пилафът ти, Ванка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Има ли разлика между плоф и пилаф? Яла съм плоф по узбекски и изглеждаше по същия начин като твоя пилаф. Беше невероятно вкусно, но и твоя пилаф изглежда супер. Направи ми се напълни устата само като го гледам. Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря!
      Плов на руски е пилаф на български. :)
      За вкусът сте адски права - да си оближеш пръстите.
      На Изток това ястие го ядат с ръце.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Иван, майстор си и това си е!
    Сложничко ми се видя, ама си заслужава. Не си и помислям да е с овче(ужасно е:), особено пък лойта...), но с телешко или свинско бих пробвала!

    ОтговорИзтриване
  5. Сега пък по узбекски. Ама как така ги измисляш тези вкусни неща! Май и това ще ми стане любимо след монголското агнешко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! Че си е вкусотия - спор няма. Замислям след Великденските празници отново да си го направя, но този път с овче или говеждо месо. Поздрави!

      Изтриване