събота, 29 ноември 2014 г.

Гръцка баклава


Има най различни начини за приготвяне на тази баклава, според региона на Гърция от който произхожда. Аз лично съм се спрял на този вариант. Много ми допада.

Продукти: 500 г финни кори за баница, 200 г краве масло, 300 г счукани орехови ядки, 4 бр. яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч.ч. захар, 1 ч.л. равна канела.
Сироп – 650 мл вода, 3 ч.ч. захар, 3 с.л. глюкоза, 2 с.л. лимонов сок, кората на ½ лимон, по желание 1 с.л. розова вода.

Начин на приготвяне: Избирете си подходяща тава – правоъгълна според размерите на листите за баница или кръгла. Дъното и стените на тавата намазнявате хубаво с разтопеното масло. Ако редите в кръгла тава, ще Ви се наложи да изрежете листите според размера на тавата.
Самите листи ги разделяте на три части /като бройка/.
Разбийте яйцата със захарта. Постепенно прибавете пресятото брашно омесено с бакпулвера и счуканите орехи омесени с канелата. Плънката за баклавате ви е вече готова.
Всеки лист мажете с мазнина. В тавата подреждате 1/3 от намазнените листи. Слагате върху тях ½ от плънката, после още 1/3 от листите, останалата плънка и накрая покривате с последните 1/3 от листите. Последният /най горен/ лист е хубаво да е намазан най обилно с мазнина.
Нарязвате я на предпочитани от Вас форми.
Печете в предварително затоплена фурна на 170˚C за около 40 мин. или докато придобие златисто – кофеникав загар
Изпечената баклава изваждате от фурната и оставяте да изстине.Аз я оставям да престои поне 4 часа. След което правя сироп.
Заварявате водата и захарта на умерен огън за около 15 мин. Накрая прибавяте глюкозата, лимоновият сок, настърганата лимонова кора, розовата вода, а може и 2 с.л. мед. Заливате внимателно и равномерно с горещия сироп .
Сиропираната баклава оставяте на стайна температура за 24 часа. Консумирайте я минимум 24 часа след сиропирането. Най-хубава е след 2-я ден. Но това си е мое мнение.

Можете отделните листи да ги навиете като пурички и нарежете.

Да подредите в тавичка и така изпечете
Добър апетит!

18 коментара:

  1. Мама прави подобна баклава и я нарича "Швейцарска", ха сега де:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудех се и аз дали да не й стана кръстник, като я нарека "аржентинска" :)

      Изтриване
  2. Скоро ще се прави т.е. ще правя тази баклава фини кори "Фамилия" ли ползувате?Не ви притеснявам с отговора, мисля. Весели празници ви желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Честито Рождество Христово!
    Да фини кори "Фамилия" ползувам.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ви
    за отзивчивостта!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте г-н Пейчев! Онзи ден Ви безпокоих с въпрос относно корите.Вчера приготвих баклавата и всичко стана много добре.Сега чакам да минат определените часове.Притеснява ме само това, че най-горната коричка се е отделила, макар че я намазах най-добре с маслото.Сбърках ли някъде според Вас? Питам за такива неща , макар че кулинарията ми е хоби от много, много години.човек винаги има какво да научи. Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря!
      За коричката не се притеснявайте. Просто, леко и внимателно я натиснете да попие от сиропа.
      Весели празници!

      Изтриване
    2. Благодаря Ви , че в тези натоварени предпразнични дни намирате време да помагате със съвети.

      Изтриване
  6. Баклавата стана чудесна! Пак ви благодаря и Ви желая здрава и успешна Нова година. Това живот и здраве ще бъде вече и моята рецепта!Разликата от досегашната ми баклава беше, че слагах плънката на едно място като орехите ги посипвах отгоре
    върху плънката .Затова трудно я режех. Това , което споделихте мисля, че се
    казва "ноу хау" относно приготвянето ме улесни много.Аз съм Савка Борисова.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Първо весело посрещане на Новата година! Отново направих гръцката баклава стана чудесна . Този път с кори Сърбянка, но не съм Ви питала като я залейте с горещия сироп покривате ли я? Аз досега винаги слагам отгоре алуминиево фолио.
    Това помага корите да не остават стърчащи, но все пак не знам има ли правило при заливането със сиропа? Савка Борисова съм.Здрава и щастлива да е Новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието! За много години!Винаги сте добре дошла тук.

      Изтриване
    2. Не покривам баклавата, само периодично понатискам някой стърчащ лист,да се напои.Заливам изстиналата баклава с горещият сироп с помощта на черпак. Един по един внимателно по краищата, докато се напои цялата.

      Изтриване
  8. Здравейте и за много години!Искам да попитам:ако сложа вътре в плънкана локум дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години! Мога да Ви предложа баница с локум- http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/05/blog-post_10.html Не съм правил експерименти с баклавата, да й слагам локум. Опитайте, няма причини да не стане, щом харесвате по този начин баклавата.Поздрави! Успех!

      Изтриване
  9. Привет отново.Баклавата стана страхотна.Добавих 2 кутии локум.Голяма вкусотия се получи.Благодаря за рецептата������

    ОтговорИзтриване