неделя, 2 ноември 2014 г.

Есенна зеленчукова супа с топено сирене

За рецепта №300 от създаването на моя блог реших да Ви предложа тази супа. Много лека, приятна, а същевременно засища добре.

Продукти: 2 средно големи картофа, 1 голям или два  малки моркова, 1/2 малък пащарнак, 1/2 малка тиквичка, 1 малък стрък праз лук /без листата/, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 1 червена чушка, 1-2 резена целина, 3 – 4 с.л. зехтин /олио/, 100 гр. топено сирене, 2 с.л. равни ориз, 1 с.л. нарязан пресен копър, 1 с.л. нарязан пресен магданоз или кориандър, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. сол или на вкус, 2 л. вода.
Начин на приготвяне: Почиствате, измивате и нарязвате зеленчуците на дребни парчета. Загрявате мазнината малко над умерената температура. Слагате първо лукът, чесънът, морковите, целината и обелената от кората и почистена от семето тиквичка. Задушавате докато лукът омекне – 5-6 мин.. След това  прибавяте оризът и го задушавата докато промени цветът си. Наливате постепенно 2 л. хладка вода. След като заври, слагате картофите, чушката и пащърнакът. Оставяте под похлупак на умерен огън да се варят около 20 – 25 мин. После поръсвате със сол, чер пипер и копър. Още 10 мин на огъня и снемате. Почива около 1 мин. да се успокои водата и при постоянно бъркане прибавяте настърганото топено сирене докато се разтвори в течността. Връщате на огъня само да кипне и снемате. Поднасяте супата поръсена с магданоз и 1 с.л. сметана /по желание/.

Добър апетит!

6 коментара:

  1. Чудесна супа, Ванка!
    И честита 300 публикация :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честито 300 и да станат още много пъти по 300! Обичам плътните супи с топено сирене, Ванка. Чудна е тази!

    ОтговорИзтриване
  3. Пъструшка е тази супа, обичам много супи и тази се нарежда сред харесваните, дои без да съм я опитала.

    ОтговорИзтриване
  4. Иване, чудна супа. Обожавам такива супички.

    ОтговорИзтриване