петък, 14 ноември 2014 г.

Сладкиш с грис и ябълки

Продукти: 4-5 бр. по големи сладки ябълки- около 1 кг, 1 пакет шоколадови бисквити „Закуска”-330 г, 14 с.л. кафява захар /става и с обикновена/- 280 г, 9 с.л. грис-170 г, 1 л прясно мляко + 50 мл за бисквитите, 1 ч.ч. ситно счукани орехи-130 г, 1 ч.л. равна канела -около 3-4 г, 2 бр. ванилия.

Начин на приготвяне:
Обелваме и настъргваме ябълките на едро ренде. Прибавяме 3 с.л. захар. Слагаме на силен огън и бъркаме около 5 мин. Сваляме и прибавяме канелата. В дълбок съд нареждаме накиснатите в подсладено с 1 с.л. захар мляко 6 броя бисквити. Половината от настърганите ябълки ги разстиламе върху тях.
Млякото и захарта - 9 с.л. ги слагаме да заврат, след което на тънка струя прибавяме гриса. Намаляваме огъня на умерен и бъркаме докато грисът се сгъсти. След като снемем от нагревателния уред прибавяме ванилиите. Изсипваме върху наредените бисквити и ябълки половината от гриса, Слагаме пласт от омесени – останалата ½ от ябълките, ¾ ситно счукани от останалите бисквити и ½ ситно счукани орехи. След това отново другата половина от гриса и най-отгоре останалите захар, бисквити и орехи, ситно счукани. Покриваме с фолио и оставяме на студено 8 часа. Цялата процедура трябва да се прави бързо за да не изстине гриса. Трябва да го разпределите в съда докато е горещ.


Добър апетит!


Вчера, последният път когато правиш този вкусен сладкиш направих някои „подобрения” в рецептата. Нямах под ръка бисквити, а в дъжда не ми се ходеше до магазина. Но имах бишкоти „Савоярди” и ме осени идеята.
 
Отликите от оригиналната рецепта.
20 бр. бишкоти „Савоярди” вместо бисквити, 1 ч. ч. 250 мл. захар + 3 с.л.  с връх за ябълките, 3 с. л. стафиди, 3/4 ч. ч. счукани орехи. Другото си е същото.
Наредих в продълговата тавичка с падащи стени 14 бр. бишкоти на дъното, леко накиснати от двете страни в 100 мл прясно мляко, подсладено с 1 с.л. с връх захар и разстворено в него 1 равна ч. л. какао. Отгоре сложих половината настъргани ябълки /обработени според рецептата/, стафидите. После ½ от топлия грис, омесените - 6 бр. счукани бишкоти, счукани орехи и останалата част от ябълките. Най отгоре сипах другата половина от гриса.

с топинг
При сервиране заливам с топинг или крем с горена захар.

Още веднъж добър апетит!
с крем с горена захар
 

6 коментара:

  1. И двата варианта много ми допаднаха. Апетитно и многоооо ще е вкусно!
    Поздравления и благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Последното парченце за мен, моля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май ще трябва да правя отново сладкиша, че не останаха парченца. :)

      Изтриване
  3. Добър! Няма начин, трябва да се прави, а и изглежда мнооого апетитно.
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  4. Това много ми хареса ! :) Тези дни ще го направя ! ! Малко разнообразие не е излишно ! :)

    ОтговорИзтриване