четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Гъбена супа с топено сирене

Продукти: 300 г гъби /Печурки/, 300 г картофи, 1 бр. морков, 1 бр. сладка червена чушка, 1 голяма глава лук, 3 скилидки чесън, 50 мл зехтин /олио/, ½ връзка пресен магданоз, 1 с.л. с връх накълцан пресен копър, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 бр. дафинов лист, 2.2 л вода, 100 г топено сирене, 1 с.л. сол.

Начин на приготвяне: Обелете и почистете картофите. Нарежете ги на дребни парчета. Сложете вадата да заври с малко сол, пуснете нарязаните картофи и оставете да се варят под похлупак 20 мин .
През това време нарежете на дребно останалите зеленчуци.
Загрейте мазнината в отделен съд /тиган/. Сложете лукът и морковите да се позапържат за около 2 мин. Добавете нарязаните гъби и задушете под похлупак около 15 мин. до тяхното омекване. Разбърквайте периодично. След това сложете нарязаният на ситно червен пипер и задушете до неговото омекване /около 2 мин./. Прехвърлете ги при поомекналите картофи в тенджерата. Добавете черният пипер, дафиновият лист, омесените магданоз, пресован чесън и копър.Оставете да къкри още 10 мин.
Топеното сирене настържете на едро ренде, махнете супата от огъня и при постоянно бъркане сложете сиренето. Продължавате да бъркате докато се разствори напълно във водата. Посолете, върнете обратно тенджерата на огъня и оставете да кипне. Снемете. Супата е готова.

Сервирайте поръсена със зелен копър, сметана или лют червен пипер.

Добър апетит!

14 коментара:

  1. Много вкусна тази супичка! Точно за обяд я виждам- стопляща душата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея! Някой път ще опитам и аз да си приготвя гъбена супа. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам гъби! Супата просто е вълшебство. Ароматна, ухаеща. Сготвих я, като видях тази сутрин рецептата. Благодаря Ви за прекрасните рецепти, които публикувате.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна супа, Ванка!
    Със сигурност ще присъства и на нашата маса :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна супичка. И аз от време на време ползвам топеното сирене за супички. Твоята супа определено е от моите. Още утре ще я приготвя, с гъбки...ммммм...

    ОтговорИзтриване
  6. Сега я правя, благодаря за идеята. :)

    ОтговорИзтриване
  7. супата е много вкусна, приготвям я вече често,БЛАГОДАРЯ

    ОтговорИзтриване