петък, 24 октомври 2014 г.

Сладко от настъргани дюли

Продукти: 1 кг. захар, 750 гр. изчистени от семето и кората добре узрели дюли, 1 ч.л. лимонтозу, 600 мл. вода.
По желание – зелен лист от индрише за аромат.

 
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели и ароматни плодове.


Изтъркваме мъхът от кората на дюлите. Измиваме ги добре. Обелваме с белачка и отделяме семенната част. Нарязаните парчета дюли съхраняваме във вода, в която сме сложили 1-2 с.л. оцет или малко лимонтозу.
В дълбок съд слагаме 600 мл. вода, обелките и семенната част на дюлите и варим 15-20 мин. на умерен огън. Прецеждаме водата и я изливаме върху захарта в отделен съд.
Варим докато стане гъст сироп на умерен огън. После настъргваме отгоре почистените дюли и увеличаваме на силен огън. Бъркаме и махаме периодично появилата се пяна. Варим около 25-30 мин., докато капка от сиропа /сладкото/ капната върху чиния да не се разлива. Слагаме 1 ч.л. лимонтозу 2-3 мин. като бъркаме преди да свали от огъня. Пълним в затоплени буркачета веднага след снемането /сега е времето, ако желаете да сложите в буркана по лист индрише/. Запечатваме и обръщаме с капачките надолу . Готово!

Съхраняваме на хладно и тъмно място.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Не обичам дюли, но това сладко ще се пробва защото се доверявам на вашият вкус. Аз лично съм правила няколко пъти сладка по ваша рецепта и винаги съм била много доволна от резултата.
    приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Добре узрелите дюли са много ароматен плод. Става разкошно сладко. Няма да съжалявате. Хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Снощи го направих по този начин,Ванка-днес ще видя резултата.Благодаря за рацептата!

    ОтговорИзтриване