петък, 3 октомври 2014 г.

Тиквеник с бутер тесто

Продукти: 1 кг. почистена от кората тиква /цигулка/, 2 опаковки бутер тесто от по 275 гр., 1 и ½ ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, 2-3 щипки индийско орехче, 2-3 щипки смлян кардамон, ½ ч.ч. счукани орехи.
За намазване: 1 белтък, 1 с.л. студена вода, 3 с.л. кафява захар.

Начин на приготвяне:

Настъргвате тиквата на едро ренде. Омесете със захарта и сложете в дълбок тиган на умерен огън. Бъркайте докато изври всичката вода и стане на каша. 

 
Отнема около 35-40 мин. Оставете да изтине на гевгир /Ако случайно е останала още вода, да се изцеди/. Прибавете подправките и счуканите орехови ядки. Омесете всичко. 
 


Разделете бутер тестото по дължина на три части /дългата страна/. Всяка част по широчина напълнете с тиквената смес. Завийте руло и поставете в тавичка застлана с готварска хартия. Разрежете рулото на две части по широчина.
 Намажете отгоре с разбитият с водата на пяна белтък, поръсете с кафявата захар.
Печете 35 мин. на 190 градуса до приятен кафеникав загар.

 


Оставете да се охлади.
Готово!

Добър апетит!

В зависимост от сладостта на тиквата и Вашият вкус можете да регулирате количеството захар.

11 коментара:

  1. Изглежда много вкусно и различно с бутер тестото!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Това бутер тесто на горната снимка е от Лидл и много удачно. С него стана разкошен тиквеника и веднага се изяде. Поздрави!

      Изтриване
  2. Никога не съм хапвала тиквеник с бутертесто. Но изглежда много апетитен и сочен :) така приготвен. Ще си чакам тиквите значи :)
    Поздрави, Ванка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Опитай Пепи! Много е вкусно, досега бях правил само щрудел с бутер тесто. Реших да опитам и с тиква. Разкошно стана и ще го правя още много пъти. Тайната е в това да бъде добре обработена тиквата - да няма течност. Подправките могат да се нагодят според вкуса ни. Хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. О, колко апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  4. Колко апетитно изглежда този тиквеник !! Случайно срещнах твоят блог и много ми харесаха и от сега решавам да го следвам . Очаквам следващата рецепта !!! Иви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за добрите думи и доверието! Приятни мигове тук!

      Изтриване
  5. Хареса ми, но имам въпрос: "Завийте руло и поставете в тавичка застлана с готварска хартия. Разрежете рулото на две части по широчина." Защо да го режа на 2 части? И не разбрах как по ширина? Може би по дължина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! По ШИРИНА НА ГОТОВОТО РУЛО.
      Вложих още две снимки да е по ясно. Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Благодаря за бързия ответ. Разбрах и разбира се, че ще я направя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване