вторник, 28 октомври 2014 г.

Пилешка супа със сметана и мляко

Една много приятна, бързо приготвяща се и вкусна пилешка супа.

Продукти: 400 гр. бяло месо /от гърдите/, 2-3 стръка пресен лук, 1-2 бр. моркови, 2 скилидки чесън, 100 мл. течна сметана / не сладкарска/, 100 мл. прясно мляко, 2 супени лъжици брашно, 700 мл. пилешки бульон, 20 гр. краве масло, 1 чаена лъжичка. лимонов сок, 2 стръка пресен естрагон /тарос/,щипка шафран,1 ч.л. сол.
50 гр. грах от консерва по желание.

Начин на приготвяне: Сварявате пилешкото месо. Изваждате и нарязвате на дребни парчета.
В маслото запържвате нарязаният на ситно лук, чесън и моркови, докато омекнат. После слагате пресятото брашно, бъркате и постепенно наливате бульон. Добавяте нарязаният естрагон, щипка шафран,/грах/ и сол. Оставяте да поври на умерен огън около 10 мин. Връщате месото, посолявате и отнемате от огъня. Нека почине 1-2 мин. и наливате на тънка струйка при постоянно бъркане омесените ТОПЛИ сметана, мляко и лимонов сок. Обратно на огъня /умерен/ само да кипне и отнемате.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Честичко и аз правя така пилешката супа, Ванка, но слагам само сметана. Много ни се услажда така. Различното при теб освен допълнителното прясно мляко е и в подправките - тарос и шафран. Звучи много интересно, но най-вече вкусно. Задължително ще пробвам и твоя вариант.:-)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей1 Благодаря!
      Наистина е вкусна супа. Търпи много вариации и в продуктите. Може да се добави по малко картоф, ориз. Понякога дори и правя запръжка като на шкембе чорба. и заливам с ния при поднасянето. :) Но всичко е въпро на вкус и фантазия. Добавката на мляко, наистина придава малко по различен аромат в комбинация с тароса и шафрана. Поздрави!

      Изтриване
    2. Слагала съм и аз и мляко, и сметана - със заквасена даже предпочитам, но тарос и шафран - никога...ще опитам, макар шафран да не съм и купувала, казват, че този, който се продава у нас не е истински, та по тази причина.

      Изтриване