петък, 12 септември 2014 г.

Туршия с бамя

Продукти: 800 г бамя / млада, прясна дребна бамя с недоразвити дребни семена/, 8 скилидки чесън, 60 г сол., 60 мл винен оцет, 1 с.л. захар, 1 малка суха червена люта чушка, натрошена, 2 с.л. семена от синап, 1/2 връзка копър, 1 л вода. 20 г корен от хрян по желание.
Отделно 2 л вода,  60 мл оцет и 60 г сол за маринатата.

По 2 аспирина на буркан.

Начин на приготвяне: Измитата и почистена бамя накисваме в солено кисела марината от 2 л вода, 60 мл.оцет, 60 г сол за 8-10 часа.
Изваждаме, измиваме и оцеждаме. Нареждаме в подходящи буркани.
От 800 г бамя излизат 2 бр. големи буркана тип „Омния”. Трябва добре да ги понатъпчете. Слагат се по 4 скилидки чесън на буркан /можете да ги увеличите /, 1 с.л. семена от синап и по 10 г обелен и почистен корен от хрян, листа и стебла от пресен копър, по  1/2 стрита люта чушка.
1 л вода заедно със солта, захарта и оцета се кипва и оставя да изстине
Заливат се бурканите с напълнената бамя. Слагат се пластмасови капачки. Обръщат се през половин час в продължение на 8 часа. Добавят се аспирините и се запечатват. Оставят се на хладно и тъмно място за съхранение.
Така описаната туршия направена в средата на м. септември издържа до Нова година. Но е готова за кансумация след 14 ден – вече хрупкава и крехка.

Добър апетит!

Внимавайте, бамята е капризен зеленчук. Проверявайте периодично направената туршия. Докато е бистра маринатата в буркана, бамята е наред. Започне ли леко да става мътна, веднага я консумирайте. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар