сряда, 6 август 2014 г.

Гъби в масло на тиган.


Необходими продукти: 500 гр. пресни печурки, 2 к.ч. разтопено краве масло, 50 мл. бяло вино, връзка  пресен копър, 8 средни скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Първо поставям гъбите в дълбок съд, наливам студена вода, колкото да ги покрие и слагам 2 с.л. брашно. Рразбърквам с ръце  за около 3-5 мин. Изваждам и измивам на течаща студена вода. Нарязвам ги на четвъртинки. Загрявам тиган с дебело дъно на умерен огън, слагам маслото и нарязаните гъби. Бъркам внимателно с дървена лъжица. Като започнат да си пускат водата, захлупвам. Намалям огъня между слаб и умерен. Оставям под похлупак гъбите да се задушават около 25 мин. Периодично разбърквам.
Пресовам скилидките чесън, нарязвам копъра, смесвам ги и разбърквам.
Гъбите след 25 мин., вече не трябва да има вода при тях, поръсвам с чер пипер и сол на вкус, наливам 50 мл. бяло вино /може да изполвате и зеленчуков бульон/, слагам чесъна и копъра,, обърквам захлупвам  и оставям да се задушава 2-3 мин. на огъня. Махам тигана от огъня и престоява под похлупак още 5 мин..
Сервирам топли. При поднасяне гъбите можете да ги поръсите с настърган кашкавал.

Отделно за 5-6 мин. можете да си запържите бекон нарязан на жулиени. Този бекон го прибавяте заедно с другите продукти 2-3 мин. преди да снемете гъбите от огъня.
 

Запасете се със студено бяло вино.

Добър апетит!

 

6 коментара:

  1. Голяяяма вкусотия! Поздрави, Ванка. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат перфектно!
    Мисля си, че маслото има голяма заслуга, но и твоя майсторлък,
    Ванка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, и на тези гъбки не бих отказала.

    ОтговорИзтриване