петък, 29 август 2014 г.

Локумки

Едни дребни сладки, които винаги правя по Коледа.
Продукти:  2 ч.ч. стопена свинска мас, 1 ч.ч. бяло ароматно вино, брашно колкото поеме – около 1 кг., 3 с.л. кисело мляко, 1 пакетче амонячна сода, 2 кутии локум /може и мармалад/, 250 гр. пудра захар, ½ ч.л. ванилия.

Начин на приготвяне: Омесваме меко тесто от стопената свинска мас, бялото вино, киселото мляко , амонячната сода /угасяме я в 1-2 капки оцет/ и брашно, колкото сместа поеме. Разделяме го на три части. От всяка част разточваме по една кора дебела 6-7 мм. Нарязваме корите на триъгълници и пълним с нарязан локум. Завиваме и печем в суха тава на умерена фурна 190-200 градуса до леко порозовяване. Още горещите сладки овалваме в пудрата захар, ароматизирана с ванилията.

 
Добър апетит!

4 коментара:

  1. Хм, много сладки, много нещо, сега да се чудя коя да си взема, нали?

    ОтговорИзтриване
  2. Лю - би - ми!!! Ама много! Супер локумки, Ванка. Като ми се прияде някаква хубава курабийка, винаги тук я откривам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! Винаги си Добре дошла. И да свършат ще направя още. :)

      Изтриване