сряда, 27 август 2014 г.

Меденки

В интернет пространството има много рецепти за меденки /бисквити с мед/. Може би най популярната е тази на Ванчето от Гответе с мен.
Аз дълги години правя меденки по рецепта от книгата на Добрина Венкова, меденки, които са близки по състав и приготвяне с тези от рецептата на Ванчето. Надявам се и Вие да им се насладите.

Продукти: 2 бр. яйца – средно големи, 150 г пудра захар, 100 мл олио, 150 г мед, 1 чаена лъжица сода бикарбонат с връх, 1 – 1.5 чаени лъжици канела, 450 г брашно.
За крема: 120 г краве масло, 5 с.л. пудра захар, 5 с.л. прясно мляко, смелени орехи на вкус – около 1/2 - 2/3 ч.ч.

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват до побеляване със захарта. Прибавят се олиото, медът, содата, канелата и брашното. Замесва се среднотвърдо тесто /може да поеме повече или по малко брашно от гореописаното. Ориентир ще Ви бъде твърдостта на тестото/.
Правят се топчета от тестото с големината на орех и се овалват с ръце намазани с олио. Изпичат се до бледорозово в тава намазана с олио на умерена температура – 180 градуса. След като поизстинат се издълбават малко от широката страна и трохите се събират.


Крем: Маслото със захарта се разбива до побеляване. Трохите се  смесват с млякото и разбитото масло. Всичко се разбърква и се пълнят бисквитите в издълбаната част. Слепват се две по две. По ръбовете се овалват в смелени орехи. /Друг вариант е смелените орехи да се прибавят към крема и да не се овалват ръбовете./




Понякога ги топвам от едната страна в разтопен шоколад, след като са слепени.




Добър апетит!

13 коментара:

  1. Много са ми любими тези меденки!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен! Винаги, когато си хапвам ми напомнят за бяла зима и Коледа.

    ОтговорИзтриване
  3. Много симпатични топчици си направил!
    С крема стават чудни меденки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много, много любими!
    Правя ги почти винаги за Коледа.
    Поздравления за доброто изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  5. Припомних си времето на соца когато всяка неделя правехме нещо за децата..Божествени са

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Бяха хубави времена с щасливо и спокойно дество. Сега определено ни липсва спокойствието и сигурността, но пък ни остава да си хапваме тази сладост и спомените. :)

      Изтриване
  6. Благодаря за хубавата рецепта

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Благодаря за хубавата рецепта! Направих ги и много ги харесахме всички вкъщи. Искам да попитам колко дни издържат и в хладилник ли трябва да се съхраняват? Благодаря предварително! Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря за доверието!
      Меденките издържат доста време ако не са слепени с крема. Проблемът е в крема, че той не издържа много време на открито. В затворен съд до 10-14 дни, на хладно. Да не е в хладилник.При мен стоят на терасата,която е закрита. Поздрави!

      Изтриване
  8. Благодаря Ви! Ще ги слепвам днес и ще ги съхранявам в кутия на хладно. За първи път правя меденки, но не и за последен. В завършен вид сигурно са още по-вкусни. Приятен ден и весели празници!
    Поздрави! Елена

    ОтговорИзтриване