понеделник, 25 август 2014 г.

Руло «Стефани»

1 кг кайма – 70% свинска 30 % телешка, 5 яйца, 2 моркова, 3-4 кисели краставички в зависимост от големината им, 1 ч. л. сол, 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. чубрица, ½ ч.л. черен пипер, ½ ч.л. кимион,2 щипки чесън на прах, 80 - 100 г настърган кашкавал, червен пипер.

Олио за намазване, малко сол за варене на морковите.


Начин на приготвяне: Омесете каймата с 2 бр. яйца, подправките / без червения пипер/, солта, ситно нарязаният лук. Оставете да почине на хладно за 30 мин.

Сварете морковите в подсолена вода за 8-10 минути на умерена температура и ги нарязвате по дължина на четвъртинки. Останалите 2 - 3 яйца сварявате, обелвате и нарязвате на половинки /понякога ги слагам цели, като увеличавам бройката/.

Разстилате готовата кайма с дебелина 1 см върху намаслена кухненска хартия. Правите правоъгълник по-малък от размерите на тавата в която ще печете рулото. В единия край по дължина редите яйца, моркови и  кисела краставичка.
Чрез повдигане на хартията внимателно оформяте руло. Поставете го в намаслена тава /с незалепващо покритие/ , така че да лежи върху страната, където е затворено. Намажете го отгоре и отстрани внимателно с олио с помощта на четка. /Понякога го намазвам и с разбит белтък /.Сложете отделно във фурната огнеупорен съд с вода /чаша, малка купичка/. Печете 30 - 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това извадете, поръсете отгоре с малко червен пипер и с настърган кашкавал и допечете още 10 минути.
Сервирайте като изстине с картофена салата за гарнитура.




Тук малко нетрадиционно – залято с гъбен сос.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Мммм, класика! А това - нетрадиционното с гъбения сос ми е най-любимо!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванка, откакто си показваш вкусотии, все съм харесвала, как предлагаш със сос рулото. И все пропускам да опитам :) Дано идната седмица, като му дойде времето да се сетя за този сос, много е апетитно така!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пепи! Рулото е много вкусно със сос. Не стои така сухо някак си. При мен един малък другар също винаги иска парченцето руло да е със сос или най малко с кетчуп /салца/.

      Изтриване