неделя, 24 август 2014 г.

Зелени домати по градинарски

Продукти за 3 л буркан
Зелени домати , 250 мл оцет 6 градуса, 60 г сол, 60 г захар, 2 връзки копър, 1 връзка магданоз, 5 г чер пипер, 5-6 зърна бахар, вода.


Начин на приготвяне: Зелените домати се измиват хубаво, надупчват се с игла и се нареждат в буркана. Между тях се нарежда копър, магданоз, чер пипер и бахар. Оцетът, солта и захарта се възваряват и след като изстине сместа се налива в буркана. Долива се с вода. Затваря /запечатва/ се с капачка, обръща се няколко пъти в продължение на два дни и се съхранява на хладно.

Можете да сложите аспирин или синапено семе за дълготрайност.

* В зависимост от големината на зелените домати, които използуваме за един буркан стигат между 2.2 и 2.5 кг  .


За тазгодишната реколта  добавих няколко малки моркова, 2-3 резенчета целина, няколко скилидки чесън. Доматите боцках с вилица, вместо игла.
 

Добър апетит!

13 коментара:

  1. Зелените домати са ми слабост. Перфектно изглеждат, Иване! Браво и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Май ще направя 1-2 буркана... Вкусно звучи.

    ОтговорИзтриване
  3. sled kolko vreme moje da se konsumorat? niamam tarpenie da gi opitam. Pravih gi predi 3 dni...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! В тези горешини туршията ще е готова от 15 до 20 дни /Ако стои на тераса/, вместо за стандартните 45 дни /на тъмно и студено в мазето/.И да не е изложена на пряка слънчева светлина.
      Успех!

      Изтриване
  4. Здравейте Иван,аз днес отворих буркана-исках да питам понеже е малко по-кисело от това което ми допада,може ли да се намали количеството оцет,или трябва да увелича някой от другите продукти.Сложих и 4 аспирина.Благодаря ви за рецептата. Любка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Когато се използват по големи зелени домати, количеството им като грамаж е по малко в буркана. Така,че ако туршията е малко повече кисела според Вашият вкус, намалете оцета или може да увеличите съвсем малко захарта.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Иван,много ви благодяря,аз сложих освен доматите,карфиол и морков.Вчера вечерта след като я заляхме хубаво с олио,ми се стори направо превъзходна.Много благодаря за рецептата. Любка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За нищо! Всичко е въпрос на вкус. Обръщайте няколко последователни дни буркана /ните/ след като го /ги/ запечатате. Хубав ден!

      Изтриване
  6. Здравейте! Преди месец в" БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори "попитах как да консервирам зелени доматчета.Вие ми предложихте тази рецепта и сега влизам в блога за да ви благодаря специално за вкусната туршиика ,която вече опитахме и много ни хареса.Още веднъж-благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Можели точни мерки за 10литрово бидонче.Ще правя за 1ви път.Предварително благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Умножете всички продукти по 3 и ще напълните бидончето. Туршията ще ви бъде готова. Успех!

      Изтриване