сряда, 9 юли 2014 г.

Сладкиш с компот от кайсии със сметаново-млечен крем

В сезона на кайсиите можете да си направите този сладкиш и с пресни кайсии.

Продукти:
2 яйца + 3 жълтъка
1 и 1/3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
¾ ч.ч. смелени орехи
65 г краве масло
200 г заквасена сметана
500 г  изцедено кисело мляко
110 г пудра захар
1 компот от кайсии
2 праха ванилия
1 бакулвер
3-4 с.л. захар и ½ ч.л. лимонов сок за крокант.



Начин на приготвяне:
Плодовете от компота се изцеждат. Разбиваме добре кравето масло със захарта. Прибавяме към сместа едно по едно яйцата и жълтъците, като разбъркваме постоянно. След това на малки дози добавяме брашното омесено с бакпулвера и ванилията. Карамелизиране 3-4 с.л. захар с лимоновия сок и заливаме дъното на предварително затоплена форма /тавичка-22 см/.Нареждаме отгоре изцедените плодове кайсия /става и с пресни/. Намазваме страните на формата с масло, заливаме със сместа  и печем на загрята фурна – 190 градуса около 30 мин.. След като е готов се обръща в чиния за сервиране и се залива със сока на компота докато е още топъл.
Изчакваме да изстине и намазваме отвсякъде с крема – приготвен от разбитите сметана,мляко /трябва да го изцедим хубаво-три-четири часа/ и пудрата захар.Накрая поръсваме със смелените орехи.Слагаме на студено да стегне крема около 12-20 часа.

/Абе, аз не го изчаках толкова/

Ч.ч – 250 мл

Добър апетит!

 

2 коментара:

  1. Преди доста години този сладкиш беше доста известен. А ти си го обогатил с добавката на чудесен крем!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И сега си правя "Кайсиева торта", любимата на цялото семейство! :)

    ОтговорИзтриване