събота, 26 юли 2014 г.

Манджа с телешко месо и ориз

Продукти: 600 г телешко месо - да е по-крехко, 1 к. ч. олио, 3 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 бр. морков, 1 бр. зелена чушка, 1 с. л. лютеница, ½ ч.ч. ориз, 1 и 1/2  с. л. брашно , 1/2 ч.л. смлян черен пипер, кимион, 2 с.л. бяло вино, магданоз и сол на вкус – 1 ч.л. .

Приготвяне: Измийте месото, подсушете го и нарежете на тънки ивици. Овалват се в брашното и ги изпържете в предварително сгорещената мазнина- леко да придобият светлокафяв цвят. Извадете месото и го оставете да се отцеди добре. В същата мазнина изпържете изчистения и нарязан на ситно лук, нарязаните на тънки ивици скилидки чесън, зелена чушка и нарязания морков. Щом лукът стане стъклен, прибавете размитата  в малко вода  лютеница. Сложете изпърженото месо, измитият, почистен и подсушен ориз  и налейте 2 .5 ч. ч. топла вода. Разбъркайте. Оставете ястието да ври на умерен огън около 40 мин, така че да остане почти на мазнина. Бъркайте периодично да не загори. Към края на варенето прибавете виното. Подправете с черния пипер, кимиона, солта и ситно нарязания магданоз, изключете нагревателния уред, оставете ястието още 2-3 мин на огъня и го сервирайте топло.

Добър апетит!


4 коментара:

  1. Иван, определено така ще сготвя следващия път телешкото!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз никога не съм готвила телешко, но ще опитам тази рецепта. Надявам се да пуснеш още рецепти с телешко месо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря1 Вкусно е телешкото месо. При супите има още рецепти с телешко месо. Хубав ден!

      Изтриване
  3. Чак преглътнах. А е и време за вечеря. Благодаря.

    ОтговорИзтриване