четвъртък, 10 юли 2014 г.

Питки за Хот Дог

Продукти: 3 чаени чаши  брашно,  1/4 чаена чаша олио,  2 1/4 чаени лъжици суха мая, 2 супени лъжици захар,  1 1/4 чаени лъжици сол,  1 чаена чаша топла вода /мляко/,  1 яйце.

1 яйце и  2 чаени лъжички студена вода за намазване

Начин на приготвяне: Маята заливате с 2-3 с.л. мляко /топла вода/ от посоченото количество и оставяте да се разтвори и набъбне. В голяма купа слагате пресятото брашно, омесено със захарта и солта. После добавяте набъбналата мая, яйцето, водата /млякото/, олиото. Замесете тесто на ръка за около 10 мин. /може и с миксер на средна скорост за 5 мин./. После прехвърлете върху леко набрашнена повръхност и месете до получаването на гладка и еластична маса. Оформете тестото на топка и го поставете в намазнена купа. Покрийте и оставете на топло да удои обемът си – около час. /може да отнеме и повече време/
Когато тестото е готово, разделете го на 10 парчета.Премесете леко. Върху набрашнена повръхност оформете питки или продълговати кифли. Сложете ги върху съд застлан с хартия за печене и оставете на топло за още 35-40 мин. да набъбнат. /Не е нуждо да удвояват обемът си/.
Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте 1 яйце с 2 чаени лъжици студена вода на пяна и намажете питките. Печете 18 - 20 минути до златисто кафяво. Извадете от фурната и оставете да се охладят напълно. Готово! Вече можете да ги пълните.


Ч.ч = 200мл.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Много апетитни сандвичи, Ванка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Днес цял ден преглеждам рецепта за такива питки. Много добре изглеждат. Като изстинат, остават ли хрупкави от вън меки отвътре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Правихме ги сутринта! Направихме "сандвичите" и около 15 часа ги консумирахме. Бяха още меки и апетитни отвътре, въпреки разхожданията в раниците. Имаха си и коричка. Поздрави!

      Изтриване