събота, 7 юни 2014 г.

Сироп от рози.

Продукти: 125 г цвят от ароматна червена роза, 250 мл вряща вода, 1 л вода и 1 кг захар.
По желание – сокът на 1 лимон и 1 ч.л. лимонтузу /лимонена киселина/.

 
Начин на приготвяне:
Почиствате много добре цветовете на розата  и леко ги премивате на течаща студена вода. Оцеждате.
В подходящ дъблок съд с плътно затварящ се капак слагате цветовете и ги заливате с 250 мл вряща вода.
Затваряте плътно и оставяте така 24 часа да престоят. След това прецеждате течността през марля.
От захарта и водата правите гъст сироп – варите около 10 мин., добавяте лимонената киселина и оставяте да се охлади.
Изцеждате сокът на 1 лимон.
Смесвате, охладеният сироп, водата от розовият цвят и сока от лимона. Наливате в бутилки затваряте плътно и оставяте на хладно.
Около месец са издържали така в хладилник.
За дълготрайност можете да стерилизирате затворените бутилки 5 мин. и оставяте легнали да се охладят.
Преди консумация наливате от сиропа и разреждате с вода, лимонада или газирана вода по Ваш избор в съотношение 1 част сироп към 5-6
части течност.

За бърза консумация можете да си направите сок от рози. След като прецедите сокът от попарените 24 часа розови цветчета  смесвате със сироп от 200 г захар и 1 л вода. Може да добавите 1 с.л. мед и сок от лимон.
Наздраве!

3 коментара:

  1. С удоволствие бих си направила една студена лимонадка с газирана вода и лед :) и резенче лимон :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ванка, изпревари ме с това си предложение :)! Моето сокче (за бърза консумация) сега е готово и му предстои презентация, но твоето е супер и усещам аромата му как примамва да надигнеш чашката. Поздравления!!

    ОтговорИзтриване
  3. Сиропът стана много ароматен! Благодаря за сполучливата рецепта.:)))))))))
    Бети.

    ОтговорИзтриване