събота, 21 юни 2014 г.

ПИТКИ СЪС ЗААТАР


 Zaatar, какво е това?
Много добре позната смес на подправки и сосове в Близкия изток и Египет. Смята се, че той идва от сирийския град Алепо, където е центъра на търговията с подправки, и включва местни билки.
Почти във всяка близкоизточна страна си има своя пропорция на сместа, и в разните  страни означават различна трева под едно име - zaatar. Някои смеси са остри, защото на червената смес добавят малко лимонов сок за аромат - вариантите са безброй. Неизменни са само три компонента - сусам, смрадлика и сумак.
Както подсказва името, този вид риган расте в района, който е сега Сирия, Палестина и Израел, и има богата история. И католическата църква и в еврейската енциклопедия казва, че това е растение, споменато в Библията под името «ezov», «ezob», на арабски «saatar», първоначално обозначаваща няколко растителни видове от рода Satureja, които също са местни за Палестина. След библейския Стария Завет, можем да заключим, че ezov в древен Израел и Палестина се използва по два начина - за ритуални цели - лъч ezov пръска кръвта на жертвено агне на горния праг на вратата, за да отпразнуват Пасхата. Непретенциозен и смирен храст, който расте върху скали и каменисти склонове е публично достъпна за цялото население на Израел и Палестина.
С вкус и мирис по средата между сирийската риган мащерка. В същото растение се използва в Мароко и Египет за подобни смеси «dukka».
Съвременните изследвания са потвърдили качествата му на дезинфектант с антибактериални и антиоксидантни свойства.

Една от израелските версии на такива смеси - Za'atar, сусам, берберис, лимонена киселина и сол. "Green смес» Za'atar не включва смрадлика, но е с добавка на магданоз или сминдух.
Сместа от сирийския град Алепо е различна от билковия аромат на израелската смес, обогатена е с печени семена кимион, кориандър и листа на анасон. Сирийската Za'atar - това е голяма подправка за агнешко месо, печено на скара.
В Йордания, сместа Za'atar съчетава вкусен аромат на сусам, лимонов сок, смрадлика и мащерка, и е популярна подправка за пържени храни и месо и пилешко месо на скара.
Поръсва се от сместа на месо и зеленчуци, домашни птици и риба преди печене, кебап, салати. Най-често се добавя към зехтина.

Как да си направим Заатар, ако нямаме готов под ръка. Ето моят вариант.

Продукти: 2 супени лъжици сумак, 2 супени лъжици леко изпечени сусамови семена, 1 супена лъжици сушена мащерка, 1 чаена лъжица кимион, ½ чаена лъжица ядлива смрадлика, 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах или стрит кориандър и 1/2 чаена лъжица сол
Запичаме сусаменото семе на  сух тиган за няколко минути. Бъркаме често за да не загори. След което оставяме да изстине.
Смесваме всички продукти и смиламе. Вече сме готови!
Съхраняваме сместа в плътно затворен стъклен буркан на хладно.

На Изток е популярен хляб със заатар. Но тук в България аз си правя

Питки със заатар

 

Продукти:

За тестото: 100 мл топло прясно мляко, 100 мл хладка вода, 12 г прясна мая, 1 с.л. олио,1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 4 ч.ч. - около 600 г брашно.

За поръсване на питките: 3 супени лъжици с връх заатар и 3 супени лъжици зехтин.

Начин на приготвяне: Разтваряме прясната мая в малко топло мляко. Добавяме 1 с.л. брашно. Разбъркваме и слагаме на топло да набъбне. От втасалата мая с другите продукти замесваме тесто. Оставяме на топло за около 40-50 мин. да втаса. След това разточваме питки с дебелина 0.6 см. с форма по Ваш избор. Намазваме с омесеният със зехтин заатар и печем в съд застлан с готварска хартия в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 - 12 мин., до получаването на златист оттенък по краищата на питките.

Топли, с прясно сирене мммммм....................

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Чудесни питки, Ванка!
    И само как ухаят.....
    Имам заатар и ще се възползвам от рецептата.
    В блога си имам пиле със заатар по Силвена Роу и стана много вкусно:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване