сряда, 18 юни 2014 г.

Постно прясно зеле със стафиди

Продукти: Една малка зелка – около 1.2 кг., 4 с.л. олио, 1 голяма глава лук, 4 средни домата, 3-4 скилидки чесън, 1/2 ч.ч.-250 мл стафиди, 1 с.л. червен пипер, малко резенче целина, 4-5 парчета сушени домати мариновани в зехтин, 2 бр. дафинов лист, 1 ч.л. чубрица, 1 и ½ с.л. пресен накълцан магданоз, вода -70мл.,сол, лимонтозу и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте добре зелето. Отстранете „пънчето” и нарежете на дребно. Накълцайте лука, целивата и чесъна на ситно. Настържете доматите на едро ренде, като отстраните обвивката.
Сложете олиото в широка, дълбока тендджера да се загрее на силен огън. Добавете нарязаните лук, целина и чесън. Пържете лука докато омекне – стане прозрачен. Добавете червеният пипер, бъркайте 30 сек. и добавете водата. Намалете на слаб огън. Добавяйте постепенно стритото с малко сол нарязано зеле. Бъркате. Сложете стритата чубрица и дафиновият лист.Оставете да къкри 30 мин. под похлупак, като периодично разбърквате.

След това добавете, настърганите домати, нарязаните парчета сухи домати и стафидите. Разбъркайте и захлупете. Оставете още 30 мин. зелето да омекне напълно и поеме отделената течност. Не забравяйте да разбърквате.
5-6 мин. преди да свалите ястието от огъня добавете сол на вкус /ако още има нужда/, нарязаният магданоз, чер пипер и по желание 1/3ч.л. лимонтозу. Зелето обикновено сладни, не на всички допада този вкус и затова предлагам да се подкисели с лимонтозу, може и лимонов сок. Аз лично не слагам, харесва ми сладникавият вкус.
След като свалите ястието от огъня, оставете го захлупено 20 мин. да постои и сервирайте. Много му ходят люти чушлета – сурови, печени, пържени.
Добър апетит!

1 коментар:

  1. Чудно, чудно! Не съм пробвала зеле със стафиди и с риск домашните да ме изгонят :) ще пробвам непременно! А колко обичам комбинацията прясно зеле с люта чушка...

    ОтговорИзтриване