понеделник, 16 юни 2014 г.

Пържени тиквички

Някъде бях прочел, че пържените тиквички със сос от кисело мляко и чесън е рецепта от гръцки произход. Не мога да потвърдя това мнение, но в нашето семейство още от детските ми спомени се пържат тиквички. На мен са ми любими и мога да изям невероятни количества.
Това е много лесна рецепта, само трябва да се спазват последователно следните манипулации.  

Продукти: 1 кг. тиквички, 200 мл. олио,  сол, ¾ ч.ч.  брашно

Сос – 1 кофичка кисело мляко с висок процент на масленост – 400гр., една малка връзка пресен копър, 2 стръка без листата чесън или няколко скилидки /в зависимост от вкусът Ви/, 1-2 с.л. олио.

Начин на приготвяне:

Измиваме прясно набрани тиквички за пържене. 

"Цигулки”, „Балки” и други подобни не влизат в това число. Не ги белим, а подсушаваме. Нарязваме ги на парчета с дебелина около 1 см. Най често на кръгчета, но може и други форми. Овалваме ги в добре пресятото брашно, изтръскваме леко и оставяме да починат 10 мин. Пържим ги в добре сгорещено олио  /тиквичките да плуват в него/, като обръщаме до приятно зачервяване от всяка страна. По време на пърженето поръсваме всяка страна със сол. Редим в съд застлан с готварска хартия да си оцедят излишната мазнина.
При сервиране сипваме сос направен по следният начин. Оцеждаме киселото мляко, разбиваме го добре с малко олио. Счукваме ситно нарязаният чесън с малко сол, нарязваме на ситно копъра и прибавяме към млякото.Разбъркваме.










Добър апетит!

5 коментара: