понеделник, 5 май 2014 г.

Buchteln - бухти по немски.


Buchteln - са немският вариант на сладки „бухти”, направени от тесто с мая. Има различни варианти - пълни с конфитюр /традиционите са със сливов конфитюр/, маково семе или извара, и запечени в голяма тава, плътно наредени. Buchteln при поднасяне се гарнират с ванилов сос, пудра захар или се консумират направо топли. Buchteln се предлагат най-вече като десерт, но могат да се използват като закуска.

Продукти: 125 мл. топло мляко, 250- 280 гр. бяло брашно, 50 гр. захар, 20 гр. прясна мая или 7 гр. суха мая., 2 жълтъка и 1 яйце, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. ром, 1 бр. ванилия, 50 гр. разтопено краве масло, щипка сол и 1 с.л. маково семе по желание.
125 мл
. течна неподсладена сметана.

Начин на приготвяне: Разтваряте маята в топлото мляко, заедно с 20 гр. захар /1с.л./ и 50 гр. брашно. Оставяте на топло за 10 мин. да набъбне двойно.
200 гр
. брашно /пресято/, разтопеното масло /да не е горещо/, 1 жълтък и 1 яйце, солта, ванилията, рома и настърганата лимонова кора се смесват с бухналата мая. Замесва се меко, нелепнещо тесто, което се слага в намазнен съд, покрива се. Оставя се да втаса 40-60 мин. на топло.
Намазвате с разтопено масло подходяща форма за печене – напр. с диаметър 24 см. Смесвате сметаната с 1 с.л. захар и заливате дъното.
Премесвате тестото върху набрашнена повръхност и разделяте на 12 равни части. Правите топки и редите в съда за печене  плътно една до друга, до изпълване на тавата.
 Оставете на топло за около 30 мин. да си удвоят обемът. Извадете , намажете отгоре с разбитият жълтък омесен с 2 с.л. топло прясно мляко, по желание поръсете с маково семе и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. След 20- та минута можете да покриете с фолио да не прегорят.


Сервират се топли. При поднасяне може да се залеят със  сос направен от 1 с.л. с връх брашно, 250мл. мляко, 1 ванилия и 2-3 с.л. захар.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Благодаря за рецептата! Вече често ще ги правя. Дъщеря ми много ги хареса.
    Още веднъж благодаря! ........ Страхотен блог! Стела.

    ОтговорИзтриване