петък, 9 май 2014 г.

Черешов пай

 Наближава времето когато ще си похапваме „черешки на корем” J . Чакам с нетърпение да узреят да си направя един от любимите ми пайове.
 
За тестото: 260 г брашно, 3/4 ч. л. сол, 1 с.л. с връх захар, 50 мл ледена вода и 180 г студено краве масло.

За черешовия пълнеж: 1 кг череши /с костилките/, 120 г захар, 100 мл вода, 2 с. л. натурално царевично нишесте / с връх/, 1 ванилия, 1/2 с. л. бадемов аперитив, 40 г бадемово брашно.

Намазване: 1 белтък, 2 с.л. захар.


Начин на приготвяне: Пресятото брашно слагаме в дълбок съд, заедно със захарта и солта. Омесваме. Прибавяме студеното масло, нарязано на малки парчета. Месим с ръце бързо, докато  сместа стане на трохи. Прибавя се по малко ледената вода и се замесва меко тесто. Тестото се покрива с фолио и се слага в хладилника за 40 мин.
През това време се приготвяме черешите /почистени от костилките/. Смесваме ги със захарта и 50 мл вода и слагаме на умерен огън да поврат 8-10 мин.. 2 с.л. захар  разбъркваме заедно с царевичното нишесте и останалите 50 мл вода до гладка смес. Изсипваме на тънка струйка при черешите при постоянно бъркане с дървена лъжица. Разбъркваме докато сместа се сгъсти. Махаме от огъня и се прибавяме ванилията и бадемовият аперитив. Оставяме да изстине.
Изваждаме тестото от хладилника. Разделяме го на две части, като едната да е 3/4, а втората 1/4 от цялото количество. По-голямата част разточваме на кръг върху набрашнена повърхност. Диаметъра на кръга трябва да  е по-голям от диаметъра на тавичката за пай /26см/. Тестото с помощта на точилката се разстила върху тавичката за пай. С него внимателно покриваме дъното на тавата и краищата и. Излишното по периферията тесто изрязваме с нож. Поръсваме тестото с бадемовото брашно по дъното и стените. Изсипваме сместа с черешите отгоре.
Втората половина от тестото се разточваме и режем ленти, с които правим „решетка”. Внимателно поставяме върху черешите. Заглаждаме по краищата.
Паят се пече 30 мин. на 190°C  на долно ниво. След което разбиваме белтъка на пяна. Вадим набързо пая и намазваме всички тестени части – отгоре и по стените с помощта на четка. Поръсваме с малко захар намазаните части. Намаляваме фурната на 180






градуса и допичаме още около 10 – 15 мин. – докато тестото покафенее леко отгоре.

Украсата на пая /решетката/ можете да направите по Ваш избор.
Добър апетит!

3 коментара:

  1. Супер изглежда, предполагам и на вкус е така!

    ОтговорИзтриване
  2. Този пай вече два пъти го правих и веднага го изяждаме.
    Благодаря за споделената рецепта!
    :)))))))))

    ОтговорИзтриване