петък, 30 май 2014 г.

Сладко от череши

Продукти: 1 кг череши, 1 кг захар, 3 ч.ч. – 600 мл вода, 1ч.л. лимонена киселина /лимонтозу/.

Начин на приготвяне: От водата и захарта се приготвя сгъстен  захарен сироп – вари се  /общо от слагане на нагревателния уред до сгъстяване на сиропа/около 25мин. на ниска степен. СВАЛЯ СЕ ОТ ОГЪНЯ. След което се слагат измитите и почистени от костилките череши.Оставят се 10 мин. така, след което обратно на силен огън. Бърка се постоянно и обира непрекъснато пяната. Като кипне, силата на нагревателния уред се намалява на умерена температура.  Вари се до получаване на необходимата гъстота /капка от сладкото върху чиния да не се разлива/ – около 30 мин. /може повече или по малко време да отнеме/. Три – четири минути преди да се свали от огъня на сладкото се прибавя 1 ч.л. лимонена киселина. Пълни се в затоплени бурканчета, които веднага се обръщат обратно с капачките надолу.

Успех и добър апетит!


Сладкото може да се приготви и по друг начин – като се поръси плода със захар и се оставя да  престои 6-7 часа, а после полее с 1ч.ч. вода и се вари на силен огън по гореописаният начин.
Изчистените и подсушени плодове се слагат в изстинал сироп
След като кипне сиропът с плодовете, огънят се намалява от силен  на умерен/слаб/.
Сладкото се вари по възможност в съд с по дебело дъно.
Времето по горе в рецептата е написано ориентировъчно за 1 кг. плод варен в по широк съд. Увеличаването на количеството череши за варене води до увеличаване на времето за направа на сладкото – предимно варенето. Когато плодовете са по сладки намалявам количеството захар до 700- 800 грама.

6 коментара:

  1. Кога успя да направиш това невероятно сладко?! Нашите череши са още зелени и ги нападна някаква болест, но се надяваме че поне за малко сладко ще има!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас тази година всичко по рано узря! Поздрави!

      Изтриване
  2. Много е водата. След като плодът и водата престоят, се е отделил сок, който може да сгъсти. Така сокът на сладкото леко се карамелизира и става много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никак даже! Виждате на снимката резултата. :) Дали е вкусно, - първо в къщи изчезва сладкото от смокини, после от ягоди, а сега от череши и вишни.

      Изтриване
  3. Здравейте, Иван,
    Посочените времена за какво количество плодове са?
    Реших тази година с последния 1 кг вишни (0.800 кг изчистени) да тествам рецептата. Какво се случи при мен:
    - на 20 мин захарния сироп започна да се карамелизира и го спрях;
    - когато добавих вишните се стегна сместа, захарта се втвърди, като голяма част беше по стените на съда, но след 20 мин престои и немалко, но внимателно бъркане се разтвори в получения сироп;
    - сложих да варя, отпенвах често и на 20 мин реших да проверя капката. Капката изглеждаше цяла и кръгла, а цветът беше превъзходно червено вишнево, но т.к. все се притеснявам, че може да остане рядко, а и 20 е далеч по-малко от 30 и го оставих още. На 25 мин капката си беше цяла (естествено :) ), но цветът вече беше кафяв.
    - е, свалих го от котлона, добавих лим.киселина и докато го разбърквах усетих как се стяга. Едва го насипах в бурканчетата.

    Та, НЕ обвинявам, НЕ се оплаквам, а просто споделям. Следващата година ще опитам отново тази рецепта, но с мои си времена.

    Поздрави и благодаря за вниманието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Съжалявам, че опитът Ви да направите сладкото по моята рецепта не е бил изцяло сполучлив. Преживели сте доста вълнения, съдейки по описаното от Вас.
      Да поясня и ще го допълня към рецептата, за да не минават и други по Вашият път.
      Захарният сироп трябва да се бърка постоянно, за да не остават следи захар по стените на съда в който го варите. Първо на силен огън и след като кипне, намалявате на слаб. Когато придобие определена гъстота сиропът се сваля от огъня. Определена гъстота - течността в съда леко да намали обемът си, захарта трябва да се стопи напълно. Сваляте от огъня, оставяте да изстине и прибавяте плодовете. Естествено, ако добавите в горещият сироп плодовете ще се получи ефект стягане на захарта. Отпочива 10 мин. и обратно на силен огън. Като кипне, отново намалявате на умерен и бъркате до необходимата гъстота. При мен отне гореописаните стойности като време – в тенджера с дебело дъно.
      Все пак, в допълнението към рецептата съм пояснил, че всеки трябва да се съобразява с плода, и уредите с които разполага, а времето е ориентировъчно.
      Рецептата е дадена за 1 кг неизчистени от костилките череши.

      Изтриване