вторник, 27 май 2014 г.

Туршия от чесън с джанки и копър

Продукти: Чесън, зелени джанки, копър – листа и стебла, Саламура:  5 л. вода, 300 гр. сол, 300 мл. оцет - 6 градуса.

Начин на приготвяне: Избирате глави чесън, напълно развит, но още в „млечна зрялост”, т.е. да са крехки люспите на скилидките. Отрязвате стеблото около 2-3 см. от главата, почиствате от коренчетата,  обелвате горните обвивки /люспи/, измивате го и оставяте във вода  поне за 8часа. Нареждате го в буркани, като помежду чесъна слагате зелени джанки, листа и стебла копър. Заливате с преварената и охладена саламура. Затваряте плътно. За дълготрайност можете да сложите по два аспирина на един голям буркан тип „омния”.

Добър апетит!

След като напълня бурканите с чесъна джанките, наливам вода и примервам какво количество саламура ми е нужно. Изливам в подходящ съд и заварявам. Обикновено слагам малко повече оцет 100 мл. на 1 л. вода.

5 коментара:

  1. Край! Това го правя още в неделя! Ужасно ми харесва! Мерси Ванка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванка, знаеш ли колко ракийка изпива тази туршийка :), а, и рима се получи!
    Супер изглежда!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Отивам да купувам чесън и да бера джанки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудничко, опитвала съм, но никога не съм правила. В София джанките са много дребнички още, пък и не особено чисти...

    ОтговорИзтриване
  5. Мама слагаше 3-4 люти чушлета на буркан и става леко пиканта

    ОтговорИзтриване