сряда, 21 май 2014 г.

Тиквички с ориз на фурна


Продукти:  2 средноголеми тиквички – около 500гр., 3 с. л. олио /зехтин/, 2-3 стръка пресен лук, 1 стрък чесън /само бялата част, без листата/, 1 морков, 1 резен целина , 250гр.  ориз, 6-7 мариновани сушени домати, 1 връзка пресен копър, 1/3 ч.л. смлян чер пипер,1 ч.л. зеленчукова подправка, 1 ч.л. сол и 3 ч.ч. вода – 600мл..

Начин на приготвяне: Нарязвате лукът,чесънът, морковът, целината на дребно. В дълбок тиган сгорещявате мазнината и запържвате за 3-4 мин.нарязаните зеленчуци. После прибавяте обелените тиквички, очистени от семето и нарязани на малки кубчета. Пържите още около 5 мин. След което слагате почистения, измит и подсушен ориз. Пържите 1-2 мин. и наливате 600мл. топла вода. Оставяте да заври всичко и намалявате на умерен огън. Нека си поври 5-6 мин. да набъбне оризът. Накрая слагате всички подправки, солта и нарязаните сушени домати. Разбъквате.
Прехвърляте в огнеупорна тава.Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 мин., докато оризът напълно поеме водата.

Сервирайте с кисело мляко или прясно сирене. Може и като гарнитура към печено месо.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Много обичам това ястие, много пролетно и много вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, всичко направено с ориз, да има и зеленичко. Поздрави!

      Изтриване