събота, 17 май 2014 г.

Сироп от бъзов цвят /трънбъз /

Сега е времето да си направите сироп от цвят на бъз. Има лечебни свойства и винаги се пие с удоволствие.

Продукти:  32 цвята от бъз, 2 л вода, 2 бр. лимони – плод, 2 кг захар, 2  ч.л. с връх лимонена киселина.

Начин на приготвяне: Берете пресен хубав цвят от бъз. Внимавайте да няма по него разни  буболечки и гадинки. Ако има такива не ги берете. В краен случай ги изчистете, но не Ви препоръчвам такъв цвят. Отрежете внимателно опашките на цветчетата, не ги тръскайте.


Лимоните измийте за няколко минути на студена течаща вода. Търкайте кората им усърдно с кухненска гъба през това време. Нарежете ги на кръгчета , после на половинки /виж снимката/

В дълбок съд, налейте 2 л студена вода, сложете цветовете от бъз и лимоните. Захлупете и оставете 24 часа на слънчево място. Разбърквайте внимателно  с дървена лъжица през 4-5 часа.

Прецедете всичко през тензух, изстискайте нарязаните лимони, добавете сока им през цедка при останалата течност. Сложете захарта. Разбъркайте. Захлупете и оставете на сенчещо място още 24 часа. Бъркайте през няколко часа да се разтопи захарта. След това добавете лимонената киселина, разбъркайте да се разствори и напълнете в стъклени бутилки. Стерилизирайте 10 мин. след завиране на водата.

Съхранявайте на хладно и тъмно място. Добре е и бутилките в които се пълни сиропът да бъдат тъмни.

Наздраве!
В затворена бутилка, нестерилизиран сиропът е издържал при мен 3-4 дни в хладилник. За повече дни не успях да го тествам. J

11 коментара:

  1. Колко много обичам този сок и съм го пила само като малка, когато баба ми го приготвяше... Не знам откъде мога да си набавя бъз, защото определено няма откъде да го набера в момента. Да ти е сладко, Ванка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По пътя за банкя след конната база в ляво на пътя има на който му се бере

      Изтриване
  2. И аз имам спомени от детството за този сироп :) Наистина е много вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Спомените са хубаво нещо. Особено вкусните. :)

      Изтриване
  3. Никога не съм опитвала този сок, но съм чела доста за него, а и отзивите на всички са страхотни :). И аз като Гери нямам от къде да си набавя цвят от бъз, но си записвам рецептата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина си заслужава, потърси цвят още докато има. Днес заложих втора доза. Поздрави!

      Изтриване
  4. Много захар, хора, наистина ли се слагат 2 кг? Това после разрежда ли се?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да разрежда се при консумация. 1 част сироп - 8-9 части вода. Нали затова е сироп, а не сок.

      Изтриване
    2. Ако правите сок за бърза консумация, може да сложите по-малко захар- половин килограм на 5-6 литра вода.

      Изтриване
  5. Здравейте! Направих сиропа и се получи много ароматен, но искам да попитам дали може да се съхранява в пластмасови бутилки в хладилник?..... Поздравления за хубавия блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря!
      Със сигурност може да издържи така в затворени пластмасови бутилки 14 дни. За повече не гаранатирам. Поздрави!

      Изтриване