четвъртък, 1 май 2014 г.

Панирани оризови топки с пълнеж


Някои го обичат като предястие, други като „леко” ястие. Оризът винаги е на мода и върви във всякакви комбинации със зеленчуци или месо. Наистина е бяло злато......, което си похапваме с удоволствие. Днес ще Ви предложа една малко нетрадиционно рецепта.
Продукти:
1 ч.ч. ориз /използвах бисерен/
100 г извара /кашкавалена/
100 г рачешки рулца
100 г бекон
½ връзка магданоз
½  глава лук
1 ч.л. червен пипер
чер пипер, сол на вкус.
1/3 ч.ч. оризово брашно, 1/3 ч.ч.. галета, 2 яйца.

Начин на приготвене:
Сваряваме ориза с 2 ч.ч. вода и го оставяме да изстине. Разстиламе го в тава и омесваме с изварата,солта,черния и червения пипер. Нарязваме на ситно рачешките рулца, бекона. Прибавяме към тях накълцаните магданоз и лук.Разделяме ориза на 10 части. Топим ръцете във вода и вземаме една част от ориза, правим гнездо,в средата на което слагаме 1/10 част от месната смес,събираме краищата и оформяме топка. Овалваме в оризовото брашно и оставяме за 3 часа в хладилник.

След което изваждаме, топим последователно в разбитите яйца и галетата.Пържим в добре загрято растително масло в дълбок тиган до зачервяване. Слагаме 5 топки наведнъж и като се изпържат от едната страна обръщаме веднага на другата.
След като са изпържени, поставяме в чиния, застлана с домакинска хартия да се оцедят от мазнината.


Оризовото брашно може да се замени с нормално или нишесте. Изварата може да бъде и от сирене, въпрос на вкус. Пълнежът може да се направи от зеленчуци /грах/ с бекон или рачешки рулца. Червеният пипер може да се замени със с.л. комбинирана подправка за месо и ориз. Вместо сол можем да сложим 2 с.л. бял соев сос на ориза.




Добър апетит!

2 коментара:

  1. Ванка, страхотна е идеята ти.....Винаги си една крачка пред всички!!!!
    Благодаря ти и ще пробвам.
    Весели празници!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Хубави празнити и на теб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване