понеделник, 14 април 2014 г.

Великденски курабии


Когато бях малък. Безгрижни години :).Винаги в навачерието Великден - тези светли празници за всеки християнин ходех при баба си  /Лека й пръст/. Тя беше великолепен кулинар. С нетърпение чаках да опитам козунаците й на пещ и Великденските курабийки. Сега, когато ги правя и си хапвам винаги си спомням за тези хубави години и милата ми баба.

Да не се отвличам много, а да ви запозная с начина на приготвяне на тези страхотни бисквитки.

Продукти: 1+ кг бяло брашно, 500 г захар, 200 мл прясно мляко, 5 яйца, 140 мл разтопена свинска мас, 10 г амонячна сода /можете да я замените с бакпулвер/, 1 ч.л. с връх сода бикарбонат, кората на един голям лимон, 4 бр. пакетчета ванилия.
Украса: Сушени червени боровинки, стафиди,натрошени орехови ядки,  захар.
Намазване: 1 жълтък, 2-3 капки лимонов сок, 2-3 капки олио.
Брашно за посипване.
 
Начин на приготвяне: Разбийте захарта с яйцата на пяна. Прибавете постепенно, като бъркате постоянно с миксер млякото, след това разтопената свинска мас, угасената в 2-3 капки оцет или лимонов сок амонячна сода и накрая настърганата лимонова кора.

Омесете пресятото брашно с ванилията и содата. Направете кладенче и изсипете яйчната смес. Замесете МЕКО нелепнещо тесто /около 10мин. месене/. Покрийте. Оставете да престои 30 мин.


Набрашнете подходяща повръхност и разточете тестото с дебелина 0.6 – 0.8 см . Изрежети фигурки с формички. Поставете изрязаните фигурки в  застлана с готварска хартия тава. Намажете курабийките отгоре с разбитият с малко олио и лимонов сок жълтък. Поръсете със захар кристал, украсете с натрошени орехи или сушени плодове 


 



и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 мин., докато леко порозовеят отгоре курабиите.

Добър апетит!

Ако използвате бакпулвер вместо амонячна сода, омесете го с брашното. Свинската мас можете да замените с равно количество краве масло или маргарин, но вкусът вяма да е същият. В зависимост от типа брашно, може да поеме по голямо количество от указаното по горе. Успех!


 

 

7 коментара:

  1. много добре изглеждат

    ОтговорИзтриване
  2. BRAVO ,4UDESNI SA
    6TE PROBWAM I AZ DA NAPRAVQ !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Засега мога да кажа, че количеството брашно, дадено в рецептата е по-малко от това, което реално поема тестото...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Напълно е възможно да поеме повече или по малко брашно, в зависимост от типът му и големината на яйцата. Затова съм написал да замесим МЕКО нелепнещо тесто. Хубава вечер.

      Изтриване
  4. Благодаря - вече мога да конкретизирам :) Около 1,2 кг - 1,3 кг брашно Тип 650 и пет средно големи яйца. Рецептата е много подробно описана, курабийките вече са готови и са страхотни - много вкусни :) Весели Великденски празници!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Аз използувам брашно взето директно от мелница. Рента. В него няма допълнително подобрители. Светли Великденски празници на Вас и Вашето семейство.

      Изтриване
  5. Много ароматни курабии! На мен ми пое около 1.1 килограма брашно.
    Благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване